Hrvatska zatvara granice za ekonomske migrante

Hrvatska zatvara granice za ekonomske migrante

Foto: FAH

HRVATSKA će dopuštati prolaz samo izbjeglicama iz Sirije, Iraka i Afganistana, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Osobe dolaze iz zemalja koje ne mogu dobiti međunarodnu zaštitu. Prije svega radi se o državljanima Maroka, Bangladeša, Šri Lanke, Alžira, Liberije, Konga, Sudana i Pakistana. Zahtjev Slovenije nismo prihvatili, ali smo odmah obavijestili kolege iz Makedonije i Srbije da građani ovih zemalja više neće moći prolaziti ovom rutom. U tom slučaju morat ćemo ih tretirati kao ilegalne migrante", rekao je Ostojić u slavonskobrodskom prihvatnom centru.

Slovenija je danas pokušala vratiti 162 migranata koji dolaze iz ratom neugroženih zemalja poput Maroka, Bangladeša, Šri Lanke i Liberije. Hrvatska je taj zahtjev odbila pa se ti migranti još uvijek nalaze u Sloveniji.

"Hrvatska povrat nije prihvatila, jer o ovom problemu izbjegličke krize dosad nije postojao dogovor", rekao je.

> Ostojić za Index: U Šidu više ne puštaju ekonomske migrante u vlak, a Grčka ih odmah mora zaustavljati

Srbija i Makedonija ograničile kretenje migranata

Srbija je zatvorila svoje granice za sve migrante koji nisu izbjeglice s ratnih područja, potvrdili su u četvrtak novinarima srbijanski državni dužnosnici nakon što je Visoko povjerenstvo UN za izbjeglice (UNHCR) priopćilo da su Makedonija i Srbija ograničile prolaz za migrante koji ne dolaze s ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Afganistana.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin naglasio je da su granice zatvorene za ekonomske migrante, slijedom stajališta u Hrvatskoj i Sloveniji tko u ovim zemljama ne može uživati gostoprimstvo.

"Moramo zaštititi svoju zemlju i zato smo primijenili recipročne mjere prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji smatraju da za njih nema mjesta. Nećemo dopustiti da u Srbiju uđe nitko tko ne može nastaviti putovanje. Mi nismo zemlja u koju oni dolaze kako bi ostali, oni kroz Srbiju samo prolaze i tako će ostati", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

I Slovenija prestaje primati ekonomske migrante

Slovenija je počela zaustavljati prihvat stranih državljana na svojoj granici s Hrvatskom za koje sumnja da su čisti ekonomski migranti, a ne izbjeglice koje bježe iz ratom zahvaćenih zona na Bliskom istoku, potvrdila je u četvrtak slovenska policija u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Dodatna obrazloženja odluke nisu se mogla dobiti, a glasnogovornica slovenske policije Vesna Drole najavila je Hini priopćenje za javnost.

Kao prenosi slovenska agencija, do odluke da se javno objavi prestanak primanja ekonomskih migranata došlo je u srijedu, nakon što Hrvatska nije odgovorila na zahtjev Slovenije da primi natrag skupinu stranaca za koje se sumnja da su ekonomski migranti koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu.

Zadnjih dana u Sloveniju dolazi sve više osoba za koje se, na osnovi njihova državljanstva, pretpostavlja da su čisti ekonomski migranti, a oni u Sloveniji obično ni ne zatraže azil. Njihov je ulazak i boravak u skladu s važećim propisima EU-a u Sloveniji nezakonit, navode u slovenskoj policiji te dodaju da su se nakon neuspjela formalnog pokušaja njihova vraćanja u Hrvatsku odlučili javno objaviti da Slovenija više ne prima ekonomske migrante.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara