Hrvatska znanstvenica predložena u upravni odbor H&M-a

Hrvatska znanstvenica predložena u upravni odbor H&M-a
Screenshot: YouTube

TVRTKA Hennes & Mauritz, poznatija kao H&M, odlučila je upravnom odboru predložiti imenovanje hrvatske znanstvenice, Danice Kragić Jensfelt. Danica Kragić Jensfelt rođena je u Rijeci gdje je završila Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, a nedugo potom je otišla u Švedsku u kojoj je nastavila svoje obrazovanje. 

Trenutno je profesorica računalnih znanosti na KTH Kraljevskom tehnološkom institutu.

Iz H&M-a su ovu odluku donijeli uoči imenovanja novih i reizbora starih članova odbora. Stina Bergfors, Anders Dahlvig, Lena Patriksson Keller, Stefan Persson, Christian Sievert, Erica Wiking Häger i Niklas Zennström će biti ponovno izabrani na svoje pozicije članova odbora, kao i Stefan Persson koji je predsjednik upravnog odbora tvrtke, javlja portal Fashion United.

“Zadovoljstvo mi je da je Danica Kragić Jensfelt pristala biti predložena novim članom upravnog odbora u grupaciji H&M. Danica ima jedinstvenu stručnost unutar računalne znanosti, ali i u pogledu AI-ja te o tome kako se AI može koristiti u robotizaciji, logistici, recikliranju, kao i unutar modnog iskustva te iskustva šopinga”, rekao je Persson.

Bavi se robotikom i AI-om

Iz tvrtke su dodali kao je Danica Kragić Jensfelt 2018. godine postala profesorica računalnih znanosti na KTH Kraljevskom tehnološkom institutu te kako provodi istraživanja u poljima računalnog vida i robotike. 

Cilj njezinog istraživanja je koristiti senzore kako bi izgradila sustave koji će u budućnosti dolaziti u interakciju s ljudima i njihovom okolinom.

Kragić Jensfelt je 2012. godine dobila počasni doktorat na Tehnološkom sveučilištu Lappeenranta u Finskoj a trenutno je članica Švedske kraljevske akademije znanosti kao i Švedske kraljevske akademije tehničkih znanosti. Članica je upravnih odbora FAM-a, zaklade obitelji Wallenberg, SAAB-a te Instituta za studije budućnosti.

U H&M-u ima 2500 dionica, dok u tvrtkama povezanim s H&M-om 120 dionica. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara