Hrvatske tvrtke "kupuju" Srbiju

NAKON što je Agrokor prošlog tjedna ostvario kontradiktorno preuzimanje vodećeg srpskog proizvođača sladoleda, Frikoma, sve su jače glasine da će njegove stope slijediti Podravka, Kraš i ostali.

Komentari su podijeljeni, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji. Zanimljivo je međutim primijetiti kako su komentari srpskih medija blaži nego što su bili komentari hrvatskih kada je, primjerice, Sunčani Hvar prodan Slovencima.

Na srpskim forumima uglavnom se pomirljivo zaključuje kako "netko mora imati novca kad mi nemamo".

Na Index.hr forumu jedan posjetitelj komentira "Ma bravo, preko 60 milijuna eura je otprhnulo iz Hrvatske u Srbiju! Izvozit ćemo mi tim putem da ne kažem što... Samo naprijed, Srbiji treba svježeg novca a tko će drugi nego Hrvati. Kratke li smo mi pameti...", dok drugi odgovara "Stvarno zgodno. Kad stranci kupuju firme po Hrvatskoj, onda naši dežurni domoljubi vrište o rasprodaji svega hrvatskog. Kada pak hrvatske firme kupuju strane, onda se užasavaju kako su novci otprhnuli iz Hrvatske."

 Forum: Agrokor kupio Frikom

Uključuju se Podravka i Kraš

"Još jedna srpska prehrambena tvrtka nalazi se na putu da postane plijen ambicioznih regionalnih igrača iz Hrvatske koji i ne kriju planove da preuzmu vodeću ulogu na ovdašnjem prehrambenom tržištu." - piše srpski Ekonomist.

Podravka navodno već godinu dana vodi "vrlo uspješne pregovore" o kupnji beogradskog Centroproizvoda, koji je po asortimanu proizvoda sličan Podravci, a pamtimo ga iz doba zajedničke države po "Začinu C", uvjetno rečeno plagijatu Podravkine Vegete.

Centrovit u tri pogona pod markom "C" proizvodi kavu, čajeve, kuhinjsku sol, senf, hren, juhe i začine.

Vjesnik je nedavno objavio kako je Podravka planirala već u 2004. postati vodeći proizvođač prehrambenih proizvoda na srpskom tržištu, pa tako Podravka navodno nije zainteresirana samo za Centrovit, već i za niz drugih tvrtki: Juvitana, Vitamina i Baga. S posljednje dvije Podravka već surađuje, one su joj navodno dobavljači za neke od sastojaka Vegete. 

U isto vrijeme Kraš je među zainteresiranima za kupovinu beogradske tvornice čokolade i keksa Štark. Za Štark je navodno zainteresiran i Agrokor, no prema pisanju srpskih medija, najvišu ponudu za kupnju Štarka dao je izvjesni nizozemski investicijski fond.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara