Hrvatske tvrtke nisu umiješane u "šećerni skandal"

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikipedia

IZ UREDA Europske komisije za borbu protiv prevara (OLAF) priopćeno je kako hrvatske tvrtke nisu u središtu istrage oko poslova vezanih s belgijskim proizvođačem šećera Beneo-Orafati. Belgijsko poduzeće je pod istragom jer je navodno fiktivno izvozio tekući šećer preko Hrvatske u Rusiju.

Istraga je otkrila kako je nekoliko desetaka kamiona s 22 tone tekućeg šećera putovalo preko Kalinjingrada do Hrvatske, a zatim su ti kamioni tajno vraćeni u Belgiju. Cijeli taj poduhvat izvodio se kako bi se od EU naplatile subvencije za izvoz šećera. Naime, EU ne subvencionira izvor šećera u Hrvatsku, ali subvencionira izvoz u Rusiju.
 
"Hrvatske tvrtke u ovom slučaju nisu u središtu istrage OLAF-a. Hrvatske carinske vlasti vrlo su dobro surađivale u utvrđivanju točne rute kojima je šećer prolazio prije dolaska u Hrvatsku", kazao je zamjenik glasnogovornika OLAF-a, Joerg Wojahn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoji hrvatska šećerna mafija"

"Niti hrvatska šećerna mafija postoji niti je nekoga prevarila, a ni Hrvatska, njena administracija ni tvrtke nisu pod istragom OLAF-a", tvrdi glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić, a prenosi New York Times.

Umjesto šećera proizvedenog na zapadnom Balkanu, šećerna trska sa svjetskog tržišta, uglavnom iz Brazila, miješana je s "legalnom" šećernom repom i zatim su je izvozili u EU. Na taj način izbjegnuto je plaćanje carine. Financijska šteta za proračun EU-a iznosila je oko milijun eura, od čega je već vraćeno oko 700.000 eura. Dva hrvatska građana osuđena su na sudu u Trstu zbog uključenosti u slučaj miješanja šećera od šećerne trske i šećerne repe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara