Hrvatske vode nakon poplave: Ustava na Trnju nije predviđena za oborinsku odvodnju

Hrvatske vode nakon poplave: Ustava na Trnju nije predviđena za oborinsku odvodnju
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

NAKON što su stanovnici naselja Trnje tijekom poplave koja je za vikend pogodila Zagreb provalili u ustavu Hrvatskih voda te otvorili odvodni kanal prema Savi, iz Hrvatskih voda izvijestili su kako ta ustava nije predviđena za rješavanje oborinske odvodnje. 

"Predmetna ustava služi za zaštitu zaobalja od velikih voda rijeke Save. S njom se upravlja u slučaju proglašenja obrane od poplave što je nadležnost Hrvatskih voda, a što ovdje nije bio slučaj", odgovorili su iz Hrvatskih voda na upit Hine o okolnostima provale stanovnika Trnja u tu ustavu tijekom vikenda. 

Hrvatske vode nakon poplave: Ustava na Trnju nije predviđena za oborinsku odvodnju

U noći s petka na subotu su zbog velike količine kiše na Trnju ali i u drugim dijelovima Zagreba poplavili brojni stambeni objekti, prometnice i podvožnjaci.

U naletu poplave stanovnik Trnja Tihomir Blagus provalio je u ustavu Kunišćak te uspješno otvorio odvodni kanal prema Savi. Mediji su prenijeli i dojmove stanovnika prema kojima je taj manevar spriječio daljnje prodiranje vode u objekte i prometnice u tom naselju.

Međutim, Hrvatske vode su u odgovoru na upit Hine izvijestile kako ta ustava nije predviđena za rješavanje urbane oborinske odvodnje.

Kažu da nisu imali nijedan poziv s Trnja

Napomenuli su kako u nadležni centar obrane od poplava nisu pristigli nijedan poziv ili dojava povezani s ustavom na Trnju te dodali da je u ovom slučaju upravljanje oborinskom odvodnjom u nadležnosti Grada Zagreba. 

Iz Hrvatskih voda nisu željeli komentirati postupak građana Tihomira Blagusa, kazavši da je "slučaj neovlaštenog upravljanja ustavom prijavljen policiji" te da je istraga u tijeku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara