hrvatski arhitekti na Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji

U Veneciji je otvorena 9. međunarodna izložba arhitekture, a otvorenju su nazočili državni tajnik Ministarstva kulture Jadran Antolović i pomoćnica ministra Goranka Horjan.

Kako je danas priopćilo Ministarstvo kulture, Hrvatsku na izložbi predstavljaju osim Vinka Penezića i Krešimira Rogine tri mlada autora Petar Mišković, Leo Pelivan i Tomo Pleić te konceptualna umjetnica Ivana Franke.

U prigodi sinoćnjeg otvorenja državni tajnik Antolović je rekao kako je ovogodišnje predstavljanje hrvatske arhitekture važno ne samo zbog gostovanja poznatih hrvatskih arhitekata Penezića i Rogine (osobno ih je pozvao umjetnički direktor Biennala, teoretičar i povjesničar arhitekture Kurt W. Forster) nego i predstavnika novog naraštaja hrvatskih arhitekata po izboru poznate hrvatske arhitektice Helene Paver-Njirić, a izložit će zajednički rad - instalaciju.

Izlaganjem jednog od najpoznatijih hrvatskih kasnomodernističkih arhitekata Vladimira Turine, čije je djelovanje snažno obilježilo 40. i 50. godine prošloga stoljeća, uspostavlja se čvrsta i neraskidiva veza između bogate tradicije hrvatske moderne arhitekture prve polovice 20. stoljeća, postmoderne s kraja stoljeća i arhitekture novoga, digitalnog doba, odnosno arhitekture 21. stoljeća, ističe se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je jedna od 70 zemalja koje sudjeluju na izložbi pod nazivom Metamorfoza. Naglasak je na kulturnim, tehnološkim, pejsažnim i drugim arhitektonskim promjenama diljem svijeta zadnjih nekoliko desetljeća.

Povjerenica hrvatske izložbe je Helena Paver-Njirić.

(Hina) pp/xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara