Hrvatski dužnosnici pozvali Hrvate u Njemačkoj da glasaju na jesenskim izborima u BiH

Hrvatski dužnosnici pozvali Hrvate u Njemačkoj da glasaju na jesenskim izborima u BiH

Foto: FAH

HRVATSKI svjetski kongres Njemačke pozvao je Hrvate podrijetlom iz Bosne i Hercegovine da se prijave i dopisno glasaju na općim izborima u jesen kako bi pomogli Hrvatima da ostanu jednakopravan i konstitutivan narod u toj zemlji, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Hrvatski svjetski kongres Njemačke organizirao je u subotu u Bad Homburgu tribinu na kojoj su sudjelovali hrvatski dužnosnici iz Republike Hrvatske i BiH.

Dužnosnici iz RH rekli su da je politika službenog Zagreba desetljeće i pol zanemarivala BiH i poziciju Hrvata u toj zemlji, a da se sada to znatno promijenilo te se nastoji snažno pogurati put BiH u Europsku uniju i uspostaviti punu jednakopravnost Hrvata u ovoj zemlji.

O važnosti predstojećih izbora govorili su na tribini i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i saborski zastupnik Božo Ljubić, predsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, državni tajnik u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, te organizator tribine i čelnik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Franjo Akmadža.

Ljubić je istaknuo važnost promjene izbornog zakona kako bi se onemogućilo da brojniji Bošnjaci i Srbi biraju Hrvatima političke predstavnike u vlasti na svim razinama vlasti, što je naložio i Ustavni sud BiH.

Državna tajnica Bušić, državni tajnik Milas i predsjednik Saborskog odbora za vanjsku političku Kovač istaknuli su da je ustavna obveza Republike Hrvatske skrbiti se o Hrvatima u iseljeništvu, a napose u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da je RH potpisnik i Daytonskog sporazuma.

Kako se navodi u priopćenju, govornici su podržali zajedništvo Hrvata na predstojećim izborima i pozvali iseljene Hrvate da daju doprinos u zajedničkoj borbi za opstojnost sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini.

Tugomir Čuljak, savjetnik i izaslanik hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića, izvijestio je Hrvate iz BiH da pravo glasa na izborima imaju svi punoljetni državljani Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj  i iseljeništvu, a imaju osobnu iskaznicu u BiH ili neku od važećih identifikacijskih isprava.

Izabran za koordinatora srednje Njemačke za Opće izbore u BiH, Čuljak je objasnio da svi građani podrijetlom iz BiH mogu izvaditi identifikacijske dokumente potrebne za glasovanje prije isteka procesa registracije birača koji se očekuje tijekom kolovoza i na taj se način registrirati za izbore prije zaključivanje biračkih popisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara