Picula: "Ako BiH želi u EU, mora mijenjati ustav"

Picula: "Ako BiH želi u EU, mora mijenjati ustav"

Foto: Hina

HRVATSKI eurozastupnik Tonino Picula (SDP) ocijenio je u Neumu da će Bosna i Hercegovina morati mijenjati ustav i  zakone na putu prema Europskoj uniji, ističući kako bi veliki korak k stabilizaciji predstavljala izmjena izbornog zakona kojom bi se onemogućilo nametanja političkih predstavnika između triju konstitutivnih naroda.

"Ako BiH želi biti članica Europske unije, a podnijela je zahtjev, i ukoliko EU zaista želi, a pustila je u proces da BiH jednoga dana postane članica, mislim da će ta pitanja morati biti rješavana", rekao je Picula upitan oko izmjena izbornog zakona i prilagođavanja ustava te zemlje na konferenciji o Hrvatima u BiH.

Dugoročni proces


Po njemu radi se o dugoročnome procesu kojega bi BiH trebala početi provoditi kako bi funkcionirala kao "demokratska, multietnička, gospodarski perspektivna i socijalno pravedna zemlja".

Pri tome je naveo kako je nedopustivo zlorabiti zastupljenost pojedinih naroda u institucijama države nadglasavanjem i izborom nelegitimnih predstavnika zbog čega su Hrvati u BiH majorizirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uklanjanje strahova

"Ono što ja kao zastupnik i ne samo ja u Europskom parlamentu pokušavam uvjeriti jeste da je složenost BiH i prava njezinih konstitutivnih naroda doista da budu pravično zastupljeni i to ne smije dolaziti u pitanje", rekao je Picula pojašnjavajući da bi izmjena izbornog zakona kojom bi se uklonili strahovi u višenacionalnoj državi od nadglasavanja, da bi došlo do ubrzavanja drugih reformi.

Picula je sudjelovao na znanstvenoj konferenciji Hrvati u BiH nositelji europskih vrijednosti koja se održava u Neumu te govorio na panelu posvećenom europskome putu kao okviru za demokratizaciju BiH.
Potrebu izmjene izbornog zakona naglasili su tijekom dana u svojim obraćanjima i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara