Hrvatski gimnazijalci na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi osvojili pet medalja

Tekst: I.M.
Foto: www.mnm.hr

OD 10. do 22. srpnja se u Bremenu u Njemačkoj održava jubilarna, 50. po redu, Međunarodna matematička olimpijada. Natjecatelji su tijekom dva dana (u srijedu i četvrtak) rješavali po tri teška zadatka iz raznih područja elementarne matematike. Hrvatski predstavnici osvojili su pet medalja i pohvalu.

Hrvatsku ekipu čine Ivo Božić (XV. gimnazija, Zagreb), Borna Cicvarić (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka), Nina Kamčev (XV. gimnazija, Zagreb), Adrian Satja Kurdija (V. gimnazija, Zagreb), Matko Ljulj (XV. gimnazija, Zagreb) i Goran Žužić (V. gimnazija, Zagreb). Voditelji ekipe su Mea Bombardelli i Matija Bašić s Matematičkog odjela PMF-a u Zagrebu.

Otprilike polovica sudionika se okiti nekom od medalja

Na ovogodišnjoj olimpijadi članovi hrvatske ekipe postigli su zavidan uspjeh. Osvojili su ukupno jednu srebrnu i četiri brončane medalje te jednu pohvalu. Time su se izjednačili s dosad najboljim rezultatom naše ekipe, postignutim na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 1997. godine u Argentini. Najbolji rezultat - srebrnu medalju, ostvarila je Nina Kamčev, koja je na prošlogodišnjoj olimpijadi u Madridu dobila pohvalu. Time je postala prva djevojka iz naše zemlje s tom sjajnom medaljom i pridružila se četvorici dosadašnjih osvajača srebrne medalje - Bojanu Antoloviću (1996.), Vedranu Zoriću (1997.), Tonćiju Antunoviću (2001.) i Goranu Dražiću (2005., 2006.).

Goran Žužić i Adrian Satja Kurdija svojoj impresivnoj kolekciji medalja pridodali su po jednu brončanu medalju. Medalje jednakog sjaja osvojili su i prošle godine u Madridu. Troje učenika je po prvi put nastupilo na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Brončane medalje koje su osvojili Ivo Božić i Matko Ljulj, kao i pohvala koju je dobio Borna Cicvarić pokazuju da se i u budućnosti možemo nadati sjajnim rezultatima. Nina i Goran su maturanti te uskoro kreću na fakultet, Ivo, Borna i Adrian Satja učenici su trećeg razreda, dok je najmlađi Matko tek završio drugi razred srednje škole.

Treba napomenuti da se na ovakvim natjecanjima otprilike polovica sudionika okiti nekom od medalja, točnije dvanaestina zlatnom, šestina srebrnom i četvrtina brončanom medaljom.

Slobodno vrijeme za druženje i izlete
 
Slobodno vrijeme natjecatelji provode u druženju s vršnjacima iz raznih krajeva svijeta. Organizirano je i nekoliko izleta, od kojih je najveći, cjelodnevni zajednički izlet na otok Wangerooge, na redu sutra. Otok je dio nacionalnog parka Wattenmeer koji je pred nekoliko tjedana uvršten na Unescov popis svjetske baštine.
 
Danas je na programu svečanost u povodu 50. obljetnice prve olimpijade održane u Rumunjskoj. Tada je sudjelovalo samo 52 natjecatelja iz sedam zemalja, dok na ovogodišnjoj sudjeluje ukupno 565 natjecatelja iz 104 zemlje, što ju čini najvećim i najprestižnijim matematičkim natjecanjem u svijetu, a i najvećim od sličnih natjecanja u drugim strukama.

Sudionici će imati priliku upoznati neke od najvećih matematičara današnjice, također bivših sudionika Olimpijade, među kojima su Terrence Tao, Béla Bollobás i mnogi drugi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara