Hrvatski glumac Relja Bašić postaje UNESCO-ov umjetnik za mir

GLAVNI direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura u srijedu će na svečanosti u sjedištu te organizacije proglasiti hrvatskog glumca i glazbenika Relju Bašića UNESCO-vim umjetnikom za mir, poslije čega će biti otvorena izložba o lokalitetima u Hrvatskoj koji se nalaze na popisu svjetske baštine te organizacije, priopćeno je u ponedjeljak iz službe za odnose s javnošću UNESCO-a.

Bašić nagradu dobiva zbog "osobitih uspjeha u karijeri i doprinosa filmu i teatru tijekom cijelog života", kaže se u priopćenju.

Postajući umjetnikom za mir, Bašić se obvezuje na promicanje međunarodnog dijaloga, osobito među mladima na europskom jugoistoku.

Glumio je u više od tri tisuće kazališnih predstava i više od 120 filmova i TV serija u svojoj zemlji i inozemstvu. Nakon rada u Hrvatskom narodnom kazalištu 1956.-1968., Bašić je u Zagrebu 1974. utemeljio "Teatar u gostima", kojemu je bio na čelu do odlaska u mirovinu u veljači, u dobi od 74 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
UNESCO-ovi umjetnici za mir su međunarodne slavne osobe koje svoj utjecaj, karizmu i prestiž koriste za promicanje poruke i programa UNESCO-a.

Bašić sad ulazi u društvo, među ostalima, brazilskog pjevača Gilberta Gila, koji je danas ministar kulture, japanske primabalerine Miyako Yoshide, ruskog dirigenta Valerija Gergijeva, kamerunskog glazbenika Manua Dibanga i američkog slikara i pisca N. Scotta Mornadaya.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara