hrvatski humboldtovci organizirali raspravu o nacrtu prijedloga zakona o znanosti

Klub hrvatskih humboldtovaca (KHH) organizator je rasprave o Prijedlogu nacrta zakona o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i visokome obrazovanju održane večeras na Građevinskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Posredstvom CARNet-ova linka u raspravu su se izravno uključili i znanstvenici Instituta Ruđera Boškovića i predstavnici Sveučilišta u Splitu okupljeni u CARNet-ovoj splitskoj učionici.

Resorni ministar Gvozden Flego podsjetio je na zabrinjavajuće podatke posljednjega popisa stanovništva koji govore o velikom nedostatku visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj. Zato, istaknuo je, sustav visokoga školstva treba što žurnije postati učinkovitiji kako bismo u nekoliko godina dosegnuli brojku od potrebnih 35.000 novodiplomiranih godišnje.

Zato se ministar Flego zauzima za to da Zakon bude donesen na proljeće kako bi njegovi normativni akti bili gotovi do početka akademske godine 2003./2004.

Po riječima Ive Josipovića, profesora na zagrebačkome Pravnom fakultetu, predložena zakonska rješenja imaju formu - PDF što znači, kako je objasnio - povjerenje, deregulaciju i fleksibilnost. Za Josipovića, veliki doprinos najnovijega zakonskog prijedloga je taj što su mnoge stvari koje treba regulirati zapravo ostavljene znanstvenim i akademskim ustanovama. Jer, istaknuo je, poznato je da zakon ne može predvidjeti različitosti koje postoje u pojedinim ustanovama.

I dok predložena rješenja ne ´diraju´ pravnu osobnost fakulteta, Hrvoje Kraljević, predsjednik saborskoga Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i prethodnik Gvozdena Flege na mjestu ministra znanosti, smatra da je ukidanje pravne osobnosti fakulteta nužno potrebno, ali ne i dovoljno za funkcionalnu integraciju sveučilišta. Predložena zakonska rješenja Kraljević pak smatra prefleksibilnim da bi se sveučilište moglo funkcionalno integrirati.

Dekan Ekonomskoga fakulteta splitskoga Sveučilišta Petar Filipić primijetio je da iz zakonskoga prijedloga ´izbačeno´ sve što može biti problematično i ´prebačeno´ na sveučilišta, pa tako i novi sustav financiranja sveučilišta.

Znanstvenici na ´Ruđeru´ smatraju da zakonskim prijedlogom znanstveni instituti nisu definirani kao dio akademske zajednice i nezadovoljni su svojim sudjelovanjem u nastavi na sveučilištima.

Zaključujući raspravu, predsjednik KHH-a Mladen Pavičić istaknuo je nikakve zakonske odredbe ne mogu izuzeti znanstvenike i akademsku zajednicu od obveze aktivnoga sudjelovanja u procesu nužnih promjena u znanosti i visokome obrazovanju.

KHH osnovan je pred 11 godina i okuplja hrvatske znanstvenike- korisnike prestižne njemačke stipendije Zaklade Alexandera von Humboldta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara