"Hrvatski mediji o Haškom sudu pišu samo kada su njihovi državljani u pitanju"

"Hrvatski mediji o Haškom sudu pišu samo kada su njihovi državljani u pitanju"

GLASNOGOVORNICA Haškog tužiteljstva Olga Kavran hrvatskim je novinarima kazala kako ovdašnji mediji ne izvještavaju dovoljno o radu Haškog suda, dodavši kako o njegovu radu izvještavaju samo onda kada se sudi njihovim državljanima.

Predstavnici Haškog suda su danas u Zagrebu novinare izvijestili o radu suda u proteklih 15 godina, i to nekoliko dana prije početka suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku pred Haškim sudom.

Kavran je kazala kako su to učinili kako bi novinarima osigurali informacije o suđenjima koja su u tijeku i kako bi im pomogli u kvalitetnom izvještavanju.

Slučaj izvještavanja o sudu samo kada su vlastiti državljani u pitanju nije samo problem u Hrvatskoj, nego i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, kazala je. Takav je pristup, prema njezinu uvjerenju, kriv.

Osim suđenja hrvatskim generalima, istodobno započinje i proces protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših pripadnika Državne sigurnosti MUP-a Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik Tajništva ICTY-a Matias Hellman, glasnogovornica sudskih vijeća i Tajništva Nerma Jelačić i Kavran nekoliko su puta ponovili kako oni nisu u Zagrebu kako bi prejudicirali ishod nekog predmeta, nego kako bi poboljšali komunikaciju između Tribunala i novinara. "Tanka je linija između davanja informacija i prejudiciranja stvari", kazala je Kavran, priznavši kako Tužiteljstvo u prošlosti nije pretjerano bilo "proaktivno" prema medijima. 

Na upit zašto i predstavnici obrane nisu na konferenciji, Hellman je objasnio da su Tužiteljstvo, sudska vijeća i Tajništvo tijela suda, a da obrana ima svoje kanale komunikacije.

Vezano za predmet Gotovina-Čermak-Markač na konferenciji je priopćeno kako je u tročlano sudsko vijeće, uz Elizabeth Gwaunzu iz Zimbabvea, imenovan "ad litem" sudac Udis Kinis iz Latvije. Sudskim vijećem predsjedat će nizozemski sudac Alphons Orie.

U predmetu Jovica Stanišić i Franko Simatović sudit će Pedro R. David iz Argentine i sutkinja Michele Picard.

K.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara