Hrvatski oslobodilački pokret javno i bez sankcija veliča ustaštvo

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikipedia

HRVATSKI oslobodilački pokret HOP, je stranka koju je utemeljio ustaški poglavnik Ante Pavelić. Suprotno Ustavu i zakonima već punih 18 godina legalno djeluje i u svom programu ne pokušavaju sakriti zločinačku ideologiju koju veličaju.

HOP je utemeljio dr. Ante Pavelić 1956. godine u Buenos Airesu u Argentini s ciljem rušenja Jugoslavije, borbe protiv komunizma i za uspostavu slobodne, nezavisne i suverene države Hrvatske. Od tada neprekidno djeluje po svijetu, a u Hrvatskoj ilegalno djeluje od 1991. godine. Ljudske žrtve, suđenja i progone, stoji u njihovom programu objavljenom u publikaciji Političke stranke koju je izdala Hrvatska informacijsko-dokumentacijska referalna agencija (HIDRA) vodeći se podacima prikupljenima iz Ministarstva uprave, Sabora i DIP-a.

Cilj stranke je da postane vodeća među nacionalnim radikalima

Nakon raspada Jugoslavije, HOP je središnjicu stranke preselio u Hrvatsku te je službeno registrirana 9. listopada 1991. godine. Prilikom registracije HOP-a 1991. godine, nadležnim državnim institucijama nije bilo od prevelike važnosti da se radi o stranci koja direktno veliča ustaški pokret i hvali se svojim osnivačem, ratnim zločincem i vođom kvislinške tvorevine NDH, Antom Pavelićem.

Na službeno postojanje i djelovanje HOP-a, odvjetništvo i policija koji su zaduženi za provođenje zakona kojim je zabranjeno veličanje ustaštva ne reagiraju ni danas. HOP u međuvremenu pojačava svoje aktivnosti pa je prije 20-ak dana održana izvanredna skupština u zagrebačkom hotelu Dubrovnik na kojoj se okupilo stotinjak članova stranke.

Nezadovoljni vodstvom koje ih je bacilo na margine, izabrali su nove predstavnike i donijeli zaključak "da će HOP zaživjeti još snažnije kao državotvorna, nacionalistička stranka s tendencijom da postane vodeća među hrvatskim nacionalnim radikalima", piše Novi list.

Postojanje HOP-a, ipak, osuđuju politolozi i predstavnici civilnog društva koji tvrde da je riječ o stranci koja nikada nije smjela biti registrirana. Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, Zoran Pusić, smatra da je riječ o stranci koja spada u domenu Državnog odvjetništva.

"Nacistička stranka"

"Ja sam svojevremeno, još za vrijeme rata, protestirao protiv HOP-a, čiji je pripadnik bio i ratni zločinac Tihomir Orešković. No, to je bilo u doba kada je sada bivši predsjednik HSP-a Đapić mjerio kukuruz i kada su se neke hrvatske vojne jedinice zvale, primjerice po Rafaelu Bobanu. Nitko nije reagirao. To da takva stranka postoji je samo po sebi zastrašujuće. U Europi su takve nacističke stranke zabranjene", izjavio je predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava.

HOP je stranka koja je po svom programu i onome na što se pozivaju nacistička stranka koja se oslanja na najmračnije ideje koje su se u 20. stoljeću pojavile, dodao je Pusić. "Oni tvrde da su patrioti. No, nije patriotizam teroriziranje drugih samo na osnovi drugačije vjere, nacionalnosti ili političkih protivnika, a to je sve njihov temelj te i sami ponosno ističu da ih je osnovao ratni zločinac Ante Pavelić", kazao je Pusić.

Predsjednik GOLJP-a poručuje državnom odvjetništvu da počnu raditi svoj posao i provoditi zakone te ističe da Hrvatski oslobodilački pokret zbog javnog propagiranja ustaštva treba zakonski sankcionirati i zabraniti. Osim u Hrvatskoj, HOP danas djeluje u Kanadi i Australiji, stranka je član Svjetske lige za slobodu i demokraciju, a u službenim podacima HIDRE stoji i da je glasilo Hrvatskog oslobodilačkog pokreta u Hrvatskoj i svijetu Nezavisna država Hrvatska. Skraćeno, HOP-NDH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara