HRVATSKI P.E.N.- NOŠENJE FAŠISTIČKOG ZNAKOVLJA JE ČIN AGRESIJE

Hrvatski P.E.N. centar na današnjoj je godišnjoj skupštini ocijenio da je nošenje fašističkog znakovlja čin agresije te je prihvatio odluku da u tom smislu što prije predloži izmjene dijelova Kaznenog zakona.

Povod toj inicijativi su polemike oko Thompsonove pjesme u kojoj se ismijavaju jasenovačke žrtve, rekla je predsjednica Hrvatskog P.E.N. centra Sibila Petlevski, usprotivivši se bilo kakvoj estradizaciji zločina. Dodala je da aktualni Kazneni zakon ne određuje nošenje znakovlja kao čin agresije.

Od aktualnih medijskih događaja oko kojih se, smatra Petlevski, treba oglasiti Hrvatski P.E.N., upozorila je na nedavni, kako je ustvrdila, "pokušaj da se frizira izvještaj Hine" te na slučaj tjednika "Feral Tribune", koji je najavio sudsku tužbu protiv Sindikata novinara Hrvatske zbog njihove ankete o slobodi novinara.

Član udruge Ante Zemljar podsjetio je da još nije riješen slučaj miniranja njegove kuće na Pagu te da niti ne očekuje da će nakon 11 godina uopće saznati tko je to napravio. Čelništvo Hrvatskog P.E.N.-a mu je obećalo da će potaknuti pitanje obnove te kuće.

Kao najvažniji događaj u 2004. najavljeno je osnivanje bijenalnog festivala književnosti u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca. Među ostalim, planira se dovesti osnivače "slam" poezije, objediniti drame više autora i postaviti ih na pozornicu, nastaviti tribinu čitanja još neobjavljenih rukopisa te postaviti internet stranice Hrvatskog P.E.N.-a i elektronički časopis.

Iz prošle godine Petlevski je izdvojila sudjelovanje hrvatskih izaslanika na izbornom kongresu međunarodnog P.E.N.-a u Meksiku (novi predsjednik je češki pisac disident Jiri Grusa) i na tradicionalnim bledskim susretima odbora "Pisci za mir".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
P.E.N.-u danas pristupa sve više poznatih pisaca, rekla je Petlevski, ustvrdivši da ga se ne može uspoređivati sa strukovnim udrugama ili s udrugama za ljudska prava, iako bilježi oko 900 teških slučajeva ugrožavanja slobode javne riječi.

Dražen Katunarić ocijenio je da je u međunarodnom P.E.N.-u prevladala aktivistička djelatnost nauštrb literature te se i sam kongres pretvorio u vrstu kluba za lobiranje, a hrvatska je delegacija kod glasanja počesto ostajala u manjini.

Od prošlogodišnjih domaćih aktivnosti istaknuti su "Dani Thomasa Bernharda", poetsko-plakatna akcija "Vrijeme je za pjesmu", gostovanje kanadskog pisca Barryja Callaghana i "Poetski Jam", čitanje poezije u KSET-u.

Minutom šutnje sudionici skupa odali su počast svojim preminulim članovima, među ostalim, Radovanu Ivančeviću i Ivi Frangešu.

Skupština se održala u novim prostorijama Hrvatskog P.E.N. centra, u "Vili Arko" Basaričekovoj ulici na Gornjem gradu, koju dijele s Hrvatskim centrom ITI-UNESCO i Hrvatkim društvom pisaca.

(Hina) ag mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara