Hrvatski pilot snimio neobičnu svjetlost, fotografiju objavila NASA

Hrvatski pilot snimio neobičnu svjetlost, fotografiju objavila NASA
Foto: Juraj Patekar

HRVATSKI pilot snimio je sredinom travnja, dok je letio iznad Azije, neobičnu svjetlosnu pojavu, a fotografiju tog fenomena u lipnju je na svojim stranicama objavila NASA te ju je uvrstila među Astronomy Picture of the Day (Astronomska fotografija dana).

Prije nego što se nekima u glavi počne vrtjeti melodija iz kultnog serijala Dosjei X (X-Files), treba napomenuti da se radi o podosta neobičnoj, ali ipak prirodnoj pojavi naziva - antikrepuskularne zrake.

Saznali smo što su one i kako nastaju, a pilot koji je snimio ovu rijetku pojavu, Juraj Patekar, priložio je za Index još nekoliko nevjerojatnih fotografija drugih fenomena sila prirode, od kojih su nam neki poznati, a neki možda i ne. Mnogi, recimo, nisu čuli za potpunu dugu od 360 stupnjeva, odnosnu dugu koja nije oblika polukruga, već zatvorenog kruga, a koju je Patekar uspio snimiti tijekom jednog od svojih nebeskih putovanja.  

Neobične zrake

Antikrepuskularne zrake su neobične jer izgledaju kao da isijavaju iz nekog nama nevidljivog nebeskog objekta; netko neupućen, tko ih ugleda iz aviona, mogao bi pomisliti da je uočio eterično biće koje iz svog tijela isijava zrake svjetlosti. Takav se dojam stvara zato što se te zrake nalaze na suprotnoj strani od točke u kojoj je Sunce. One su zapravo gotovo paralelne, ali zbog linearne perspektive, ljudskom oku djeluju kao da se spajaju u antisolarnoj točki, odnosno da se spajaju na suprotnoj strani od Sunca.

Najčešće su vidljive oko izlaska ili zalaska Sunca, a radi se o pojavi za koju bismo mogli reći da ima suprotnu poziciju od krepuskularnih zraka.

Mada mnogima nije poznat izraz – krepuskularne zrake – taj fenomen je nešto na što smo već navikli i često ga primjećujemo. Puno puta smo prilikom zalaska Sunca vidjeli kako se zrake Sunčeve svjetlosti šire iz jedne točke na nebu, odnosno iz mjesta gdje se nalazi Sunce. Te su zrake također paralelne, čini nam se da izlaze iz jedne točke zbog takve perspektive, a nastaju kada svjetlost prolazi kroz razmake između oblaka, pri čemu se stvaraju snopovi svjetlosti.

Dakle, antikrepuskularne zrake su sličan fenomen kao i krepuskularne, samo su mnogo rjeđe.

“Na ovoj rijetkoj fotografiji, snimljenoj iz aviona sredinom travnja, vidimo krepuskularne zrake, koje nastaju prolaskom Sunčeve svjetlosti kroz oblake, a koje su uhvaćene za 180 stupnjeva, odnosno na suprotnoj strani od Sunca. Takva pojava se naziva antirepuskularne zrake. Mada na snimci izgleda kao da nešto sjaji iz središta fotografije, zapravo se radi o obrnutom procesu jer svjetlost ne izlazi iz te središnje točke, već ide prema njoj“, napisala je NASA u objašnjenju ispod fotografije.

“Vidio sam sve moguće atmosferske pojave“

Juraj Patekar, koji već 5 godina leti kao prvi časnik na zrakoplovu A320, a trenutno radi za jednu stranu aviokompaniju, ispričao je za Index da je kao pilot stalno okružen nečim zanimljivim, bilo pa danu ili po noći.

“U svojoj kratkoj karijeri do sada sam vidio sve moguće atmosferske vremenske prilike i neprilike, solarne i lunarne optičke fenomene, sve moguće varijante izlaska i zalaska sunca, pomrčine sunca i mjeseca, eksplozije meteora u atmosferi, duge od 360 stupnjeva, čak i mjesto gdje prestaje noć i počinje dan“, rekao je Patekar.

“Antikrepuskularne zrake su jako rijetke, pogotovo s antisolarnom točkom. Da bi takav fenomen nastao, treba se poklopiti više stvari: Sunce iza nas, oblaci oko aviona i sumaglica ispod njega“, dodao je.

Priložio nam je nekoliko prekrasnih fotografija drugih prirodnih fenomena (slike dolje), među kojima se nalazi i prizor jedne neobične duge.

Duga od 360 stupnjeva

Iako izuzetno rijetko imamo priliku vidjeti potpunu kružnu dugu, ona nastaje na isti način kao i polukružna duga u obliku luka; samo je pitanje perspektive, piše Science Alert.

Stvar je u tome što obično dugu gledamo s tla i zato ona nema, moglo bi se reći, mogućnost zatvaranja punog kruga.

Moramo prije svega spomenuti da duga ne postoji u fizičkom obliku. Radi se u prekrasnoj optičkoj iluziji koju stvara svjetlost kada se lomi kroz čestice vlage u atmosferi. Duga, dakle, ne postoji sama po sebi i njena egzistencija ovisi o oku promatrača.

Dakle, svjetlost se lomi kroz vlagu u zraku, a mi vidimo raznobojnu pojavu samo ako se nalazimo okrenuti od Sunca i prema vodenim kapljicama.

Na toj poziciji vidimo različite valne duljine svjetlosti, odnosno zrake svjetlosti koje se lome kroz kapljice vode pri malo drugačijim kutovima, što mi percipiramo kao zakrivljene trake pojedinačnih boja.

No, ako se nalazimo na pravoj visini, moguće je da se ova iluzija pojavi i iznad i ispod nas, zatvarajući tako puni krug, što nemamo priliku vidjeti ako se nalazimo na tlu jer se ono nalazi na putu kapljicama koje su potrebne da nastane cijeli svjetlosni show.

NLO

Iskoristili smo priliku i upitali našeg pilota je li ikada tijekom svoje karijere vidio neke neobjašnjive pojave ili NLO (neidentificirani leteći objekti).

“Ne, nikada nisam vidio pojave koje ne bih mogao objasniti. NLO-i, u smislu vanzemaljaca, ne postoje, nažalost su produkt neznanja i nepoznavanja svijeta u kojem živimo. U par navrata su nam putnici govorili da vide vanzemaljce pored Mjeseca, a to na kraju nije bilo ništa drugo nego Venera“, rekao nam je Patekar.

Mada nam naš pilot nije priložio fotografije neobičnih letećih objekata, možemo se svejedno diviti njegovim snimkama prekrasnih prirodnih čuda. Ona su već sama po sebi toliko fascinantna da mnogi ne vjeruju da postoje; poput fenomena potpune duge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara