Hrvatski predsjednik u Subotici - potpora hrvatskoj nacionalnoj manjini

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je u srijedu navečer stigao u Suboticu, svoj je posjet Srbiji i Crnoj Gori pojasnio potrebom davanja novoga poticaja normalizaciji odnosa dviju zemalja, te pružanja ohrabrenja hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji. L

"Želim pomoći normalizaciji i popravljanju naših bilateralnih odnosa i time stvaranju uvjeta u kojima će i pripadnici hrvatske manjine lakše izboriti, a potom i ostvariti svoja prava", rekao je predsjednik Mesić obraćajući se okupljenima na svečanosti obilježavanja 15-te obljetnice djelovanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) u Subotici.

Hrvatski predsjednik je među ostalim istaknuo kako nije zaboravio ustavnu obvezu države Hrvatske da skrbi o pripadnicima hrvatskog naroda u drugim zemljama.

"Vaš položaj neće se i ne može se popraviti u stanju konfrontacije, nego samo u sklopu dobrih odnosa dviju država", rekao je Mesić.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je uz Stjepana Mesića bio počasni gost svečanosti, zahvalio se Hrvatima u Srbiji što su lojalni građani Srbije i naveo da takvu lojalnost očekuje i od Srba koji žive u Hrvatskoj.

"Zaštita Srba u Hrvatskoj i zaštita hrvatske manjine u Vojvodini jedno je od vitalnih pitanja naše državne budućnosti, naših perspektiva i samo mijenjajući sustav vrijednosti možemo provesti reforme koje nas vode ka Europskoj uniji", naveo je u svom govoru Tadić.

Dvojica predsjednika poslije svečanosti DSHV-a susreli su se s čelnicima krovnog tijela Hrvata u SiCG - Hrvatskog nacionalnog vijeća, koji su ih upoznali s problemima hrvatske nacionalne manjine u oblasti obrazovanja, informiranja i službene uporabe jezika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HNV-a tom je prigodom izjavio da prisustvo dvojice predsjednika Hrvatima u Srbiji ulijeva nadu da će problemi biti prevladani.

Posjetivši stambeni objekt u kojemu živi nekoliko obitelji izbjeglih Srba iz Hrvatske, u mjestu Bajmok, blizu Subotice, predsjednici Hrvatske i Srbije uvjerili su se, kako su rekli, u težak život izbjeglica.

Oni su izjavili da će nadzirati proces povratka Srba u Hrvatsku kao i ostvarivanja prava hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj.

Predsjednik Stjepan Mesić je pozvao predsjednika Srbije da dođe u posjet Hrvatskoj i srpskoj nacionalnoj manjini čime bi se pokazalo "da dvije zemlje znaju poštivati standarde EU".

Svoj posjet Srbiji i Crnoj Gori predsjednik Mesić nastavlja u četvrtak odlaskom na Kosovo i Crnu Goru.

(Hina) xjs ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara