Hrvatski proizvođači duhana zaradili znatno manje od planiranog

DIREKTOR proizvodnje "Hrvatskih duhana" Mirko Boić najavio je danas da će njihovi kooperanti idućeg tjedna dobiti nešto više od 27,5 milijuna kuna za ovogodišnji urod duhana tipa Virginia i Berley.

"Na žalost zbog smanjenja državnih poticaja, ali i ovogodišnje lošije kvalitete duhana, ukupna isplata od 27,5 milijuna kuna ipak je znatno manje od planiranog iznosa", rekao je Boić na konferenciji za novinare napominjući da ovogodišnja šteta na duhanu iznosi čak 17,5 milijuna kuna ili šest milijuna kuna više negoli lani.

Po njegovim riječima, ove godine po prvi put seljacima je bila isplativija proizvodnja duhana tipa Berley nego Virginije, što se do sada još nije dogodilo. Naime, prosječna ovogodišnja otkupna cijena za Virginiju iznosi 12,12 kuna po kilogramu, što je za 1,44 kuna manje negoli lani, dok za Berley iznosi do 12,60 kuna po kilogramu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smanjivanjem premija država je napravila potez koji ne pomaže unaprjeđenju duhanske proizvodnje i povećanju duhanskih površina. Kako je država smanjila premiju za 50 lipa po kilogramu, seljaci će ove godine za oko šest milijuna kuna dobiti manje novca za istu proizvodnju.

Oko dvije tisuće kooperanata iz devet županija ove je godine imalo ugovorenu duhansku proizvodnju na gotovo pet tisuća hektara. Od njih je otkupljeno nešto više od devet milijuna kilograma duhana, što je i manje za milijun kilograma od planiranih količina", rekao je Boić napominjući kako prosječan prinos ove godine iznosi nešto više od 2 tone po hektaru.

S isplatom ovogodišnjeg uroda stručnjaci "Hrvatskih duhana" rade planove proizvodnje za iduću godinu, koja bi trebala biti zastupljena na većim površinama jer Hrvatska, kako ističe Boić, može proizvoditi visokokvalitetan duhan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara