Hrvatski ribari: Slovenska policija se zaletjela na nas, bilo je namjerno

Hrvatski ribari: Slovenska policija se zaletjela na nas, bilo je namjerno
Screenshot: RTL, Index

SAVUDRIJSKI ribari prijavili su policiji incident koji je, kako tvrde, namjerno izazvala slovenska policija, a mogao je biti poguban, javlja RTL.

Čamac slovenske policije zaletio se punom snagom u hrvatsku ribaricu i skrenuo tek u posljednji tren. Od siline vala u ribarici je uništen navigacijski laptop. Ribari se pitaju tko će im nadoknaditi štetu i zašto se ništa ne  poduzima vezano za provokacije slovenske policije.

"U jutrošnjem izlasku na more s dvojicom savudrijskih ribara slovenska nas je policija šest puta upozorila da se nalazimo u slovenskom moru. Hrvatska policija, i ovaj put prisutna, prepriječila je slovenskim kolegama put i upozorila ih da se nalaze u hrvatskom moru. To je ribarska svakodnevica unatrag godinu dana. No prije četiri dana", tvrde savudrijski ribari, "neslana šala slovenske policije nekoga je mogla stajati života".

"Jedva je skrenuo i zaobišao nas na metar..."

"Glisirajući na 60 milja, pramac u pramac, znači na metar, jedva je skrenuo i zaobišao nas na metar s boka gdje se mogao i sam zakačiti na sajle. Od silnog vala i brzine nama je laptop pao sa stola, a mi laptop koristimo za navigaciju, za raditi, koji se raspao u sto komada", rekao je savudrijski ribar David Bajok. 

Dok neki ribari nisu nikada imali problema sa slovenskom policijom, drugi tvrde da su žrtve stalnih provokacija i to jednoga jedinog slovenskog policajca.

"Oni dolaze ujutro, dolaze pod punim gasom blizu broda i prave valove, uvijek isti. Uvijek jedna te ista budala", kaže savudrijski ribar Amir Alagić. 

Ribari koji nisu doživjeli neugodnosti pretpostavljaju da se radi o neiskusnom kormilaru ili pukoj slučajnosti. "Ne, to je bilo namjerno. Ono je baš bilo namjerno jer mi smo baš u tom trenutku dizali rampone na brodu i on je došao prema nama, u pramac… Do metar ispred broda on nije skrenuo", rekao je ribar David Bajok. 

Kazne za ilegalan prelazak u slovenske vode i dalje stižu

U međuvremenu kazne za ilegalan prelazak u slovenske teritorijalne vode i dalje stižu, a ribari se uzdaju u obećanje vlade da neće morati sami podmirivati astronomske dugove. 

"Kod mene do sad ima preko sto kazni, moj prijatelj Diego Makovac vjerojatno ih ima nešto više", rekao je za RTL savudrijski ribar Ezio Kocijančić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara