Hrvatski sabor odlučio - usklađivanje mirovina po švicarskom modelu

ZAKON o Umirovljeničkom fondu prema kojemu će se dug umirovljenicima vratiti na dva načina u gotovini kroz dvije godine, ali upola manji, te u punom iznosu kroz osam godina i uz dvije godine počeka, Hrvatski sabor danas je donio velikom većinom glasova.

Za taj Zakon glasovalo je 105 zastupnika, tri su bila suzdržana.

Brzi povrat duga, ali upola umanjen, počet će već u prvoj polovici iduće godine, vjerojatno između travnja i lipnja.

Iduća rata isplatit će se u drugoj polovici 2006., a još dvije rate tijekom 2007.

Umirovljenici koji se odluče za isplatu cijelog duga, kroz osam godina, prvu će ratu dobiti koncem 2007., a dug bi im u cijelosti trebao biti vraćen 2012.

Fond će na temelju obračuna Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje svim umirovljenicima poslati obavijest o iznosu koji im pripada i upitnik o željenom načinu isplate.

Hrvatski sabor promijenio je i formulu usklađivanja mirovina. Prihvatio je izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, pa će se od veljače 2006., umjesto s nominalnim rastom plaća, mirovine usklađivati s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života, dakle po tzv. švicarskom modelu.

Pojedinačnim glasovanjem za taj se model izjasnilo 74 zastupnika, 33 su bila protiv, osam suzdržanih.

Nova formula usklađivanja primjenjivat će se i na mirovine hrvatskih branitelja, pa je stoga Sabor izmijenio i Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara