Hrvatski sabor podržao vladinu suradnju s Haaškim sudom

Hrvatski je sabor na samom kraju današnjeg zasjedanja zaključkom prihvatio izvješće premijera Ive Sanadera o suradnji RH s Haaškim sudom, dajući punu potporu naporima Vlade u obrani istine o Domovinskom ratu.

"Daje se puna potpora sveukupnim aktivnostima i naporima Vlade u obrani istine o Domovinskom ratu, u skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu i pobijanju neprihvatljivih točaka optužnica te zalaganju da se optuženi hrvatski generali brane sa slobode, a u okviru pune suradnje s MKS-om u Haagu", stoji u zaključku što ga je Sabor donio na prijedlog klubova HDZ-a, HSLS/DC, HSU te nacionalnih manjina.

Saborska većina tako je dobacila prijedlog HSS-ovca Zlatka Tomčića da se glasovanje odgodi za sljedeću saborsku sjednicu te da klubovi u međuvremenu još jednom pokušaju usuglasiti zajedničke zaključke. Time je završena desetosatna rasprava o odnosima s Haaškim tribunalom, odnosno o neprihvatljivim političkim kvalifikacijama iz haaških optužnica koje govore o etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske te o agresiji Hrvatske na BiH.

O suradnji s Haagom raspravljalo je više od 30 zastupnika mahom iz oporbe, koji su HDZ prozivali za oštar zaokret u politici prema Haagu podsjećajući na Sanaderov govor na skupu potpore generalu Mirku Norcu, u Splitu 2001.

"HDZ je iz političkog interesa napadao Haaški sud i tražio promjenu ustavnog zakona o suradnji s Haagom i pokretanje postupka pred Vijećem sigurnosti, a danas također iz političkog interesa, postupa drugačije", ustvrdio je SDP-ovac Nenad Stazić.

Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović odbacila je tvrdnje iz HDZ-ovih klupa da Sanaderova Vlada s MKS-om ima bolju korespondenciju od bivše Vlade Ivice Račana. Podsjetila je da je predsjednik MKS-a Theodor Meron, prije dva dana, u izvješću pred Vijećem sigurnosti UN-a otvoreno izrazio sumnju u kompetentnost hrvatskih sudova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruža Tomašić (HSP) smatra pak da su se "sve dosadašnje Vlade natjecale tko će tužiteljstvu poslati više dokumenata s oznakom državne tajne", te izjavila kako joj se čini da se takva praksa nastavlja i dalje.

Tu je tvrdnju kao netočnu odbacio potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang.

"Ovu Vladu ne možemo uspoređivati s bivšom. Dokumenti su arhivirani na tri mjesta koja kontrolira Vlada", kazao je Hebrang. Dodao je i kako čvrsto vjeruje da će se generali Ivan Čermak i Mladen Markač braniti sa slobode, a u prilog tvrdnji da sadašnja Vlada aktivnije surađuje s Haagu od bivše, naveo je podatak da su članovi Vlade u proteklih šest mjeseci u Haagu bili čak 34 puta.

Raspravom o suradnji RH s Haagom Sabor je završio četverotjednu sedmu sjednicu, a nova je sjednica sazvana za sljedeću srijedu.

(Hina)xibob yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara