Hrvatski sindikati traže "novu pravednost"

Hrvatski sindikati traže "novu pravednost"

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija (Drago Sopta / Cropix)

DVA hrvatska sindikata zatražila su od Vlade da se pregovori o materijalnim pravima u 2010. godini ne vode samo na razini državnih i javnih službi, nego i državnih poduzeća i agencija.

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske smatraju da su svi kolektivni ugovori jednako vrijedni pa se ne mogu dijeliti na one s kojima se mora pregovarati i one koji se ne smiju dirati. "Poruku potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera da nema sredstava za isplatu božićnice i regresa u državnim i javnim službama doživjeli smo kao pritisak na sindikate i zaposlene u javnom sektoru", tvrde u priopćenju sindikati te dodaju da je ministar tom porukom pokazao da ne cijeni socijalne partnere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže da se u pregovore uključe Kosorova i Josipović

Priopćili su da je ministar odmah pregovore započeo sa svim zaposlenima u državnoj upravi i javnim službama. "Uskraćivati regres i božićnicu policajcima, poreznicima, carinicima, savjetnicima, referentima, učiteljima, profesorima, liječnicima, zdravstvenom osoblju, socijalnim radnicima i drugima u javnom sektoru, moguće je samo ako oni tu mjeru dožive kao krajnju i neophodnu", stoji u priopćenju dvaju sindikata te se dodaje kako je teško u takvo što povjerovati sve dok se "menadžeri i nalogodavci višeslojnih premaza tunela u državnim tvrtkama voze u crnim limuzinama, zaštićeni klauzulama o milijunskim otpremninama".

U pregovore su pozvali predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i predsjednika države Ivu Josipovića kako bi zajedno doveli do uspostave "nove pravednosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara