Hrvatski teolog za svećeničko silovanje djece optužio homoseksualce

Hrvatski teolog za svećeničko silovanje djece optužio homoseksualce
Screenshot: Nova TV

SINOĆ je u Dnevniku Nove TV gostovao teolog Tonči Matulić.

Matulić je pričao o summitu o prevenciji seksualnog zlostavljanja djece unutar Crkve, koja se trenutno održava u Vatikanu.

"Homoseksualnost je ta koja je uhvatila maha"

Za svećeničko silovanje djece optužio je - homoseksualce.

Matulić tvrdi da se s jedne strane govori kako je glavni uzrok masovnog svećeničkog zlostavljanja djece homoseksualnost. Druga strana, tvrdi on, kaže da je glavni uzrok zatvorenost Crkve.

"Homoseksualnost je ta koja je uhvatila maha, naročito među klerom u Crkvi, pa onda naročito u odgojnim crkvenim ustanovama, gdje se pripremaju svećenički kandidati za svećeništvo i da je to jedno od glavnih uzroka. Da, statistički gledano većina zlostavljanja se događa u razdoblju srednje i kasnije adolescencije, što bi se u stručnoj definiciji to nazivalo efebofilija. To su zapravo već mladići, češće nego djevojčice koje već na neki način idu prema zreloj dobi. Druga strana kaže da je posrijedi glavni uzrok u klerikalizmu, u zatvorenosti Crkve, u prevelikom naglašavanju isticanju svoje posebnosti, svoje zatvorenosti, isticanju te jedne klerikalne note u Crkvi koja onda ne dopušta da se ide za većom transparentnošću, za većom provjetrenošću Crkvenih prostora itd., nego ostaje prenaglašen klerikalni moment", rekao je Matulić.

O tome koja se rješenja mogu očekivati od ovog povijesnog skupa, Matulić smatra:

"Rješenja, očekujemo da ovo neće biti jedno uzaludno utrošeno vrijeme, nego da će ovaj gremi zbilja jedinstven, po mnogočemu, primjerice, riječ je o predsjednicima svih biskupskih konferencija koje je Papa prvi put u povijesti sazvao. Ne samo njih, već i brojne druge predstavnike Crkve, gotovo oko 200 predstavnika hijerarhije i drugih poglavara Crkve su tamo zastupljeni koji bi trebao donijeti, tragom Papinog prijedloga, Papa je u uvodnom govoru rekao da su se okupili pod vodstvom duha svetoga, imaju pastoralnu odgovornost da zajedno promisle stvar duboko, sinodalno, otvoreno i da idu prema rješenju", kazao je Matulić.

"Imamo priličnu povijest svećeničkog zlostavljanja djece"

Ovaj dalmatinski teolog smatra da se trebaju definirati protokoli i da se utvrdi - tko, što, kako.

"Naglasci su na tome da se pronađu norme, definiraju protokoli, da se utvrde jasna razgraničenja tko što kako, možemo reći trijezne i hladne glave, ono što bi svatko od nas mogao doumiti, razmišlja o tome kako u Crkvi iznaći način da se možemo kvalitetno suočiti s izazovima", smatra Matulić.

Slaže se da je problem provedba.

"Tu je potrebno da se kapilarno, po principu katoliciteta, a to je po principu sveprisutne Crkve da dođu te norme, pravila, da svi postanemo svjesni, da imamo jasne kriterije, pravila, disciplinu, jasne protokole, da svatko zna što treba raditi, kako, gdje. Da maloljetnici, djeca i osobe koje su posebno ugrožene budu sigurne u Crkvi, zaštićene. To nam je i zahtjev evanđelja", rekao je 52-godišnji Matulić za Novu TV.

Jesu li se stvari gurale pod tepih?

"Točno. Imamo na žalost priličnu, ne odviše dugu povijest svećeničkog zlostavljanja djece. Ta povijest nije tako duga. To je stvar posljednjih nekoliko desetljeća, da je to tako eskaliralo i da statistike pokazuju da je to tu. Međutim, sve do novijih vremena, crkvene strukture nisu se znale na adekvatan način s time nositi, nego je uglavnom pristup bio s jedne strane zataškavanje, pa se govori s jedne perspektive u Crkvi o tzv. klerikalnoj kulturi zataškavanja svećeničkog zlostavljanja. S druge strane svećenici koji su bili na lošem glasu ili su posrnuli na tom području i koji su se ogriješili tako strašno su bili premještani s jednog mjesta na drugo, tako da se samo perpetuirao njihov problem i da su oni onda samo umnažali nove žrtve. To je zastrašujući problem, da ni sami biskupi nisu znali kako će. Nadamo se da će iz ovog summita doći do jasnih, transparentnih, objektivnih kriterija", kazao je Matulić.

Svećenici su i u Hrvatskoj zlostavljali djecu

Podsjetimo, ni Hrvatska nije prošla bez slučajeva zlostavljanja u Crkvi. Poznati su slučajevi iz Bibinja i Splita.

O tome što Crkva može učiniti za žrtve svećeničkog zlostavljanja, Matulić je rekao:

"Bogu hvala da Crkva u Hrvatskoj nije bila izložena takvom nekom fenomenu, tek sporadično, barem koliko do sada znamo. Postoje slučajevi koje ne treba umanjivati, ali to je kod nas bilo više sporadično, za razliku od nekih drugih krajeva, kao što su SAD, Irska, Australija, Čile, što je iznenađujuće", zaključio je Matulić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara