Hrvatski umjetnik želi napraviti spomenik "obezglavljenoj Titovoj skulpturi"

Hrvatski umjetnik želi napraviti spomenik "obezglavljenoj Titovoj skulpturi"

DA RUŠENJE  Titovog spomenika u Kumrovcu koje se dogodilo 27. prosinca prošle godine ima osim političke i umjetničku težinu svjedoči prijedlog multimedijalnog umjetnika Dalibora Martinisa koji predlaže akciju postavljanja spomenika "obezglavljenoj skulpturi".

Poznati hrvatski performer i video umjetnik predlaže domaćoj javnosti da se izradi odljev Titovog spomenika kakav je bio nakon rušenja, s ciljem da se ta "ružna mrlja ne izbriše iz novije hrvatske povijesti, već trajno sačuva u našoj memoriji", prenosi Novi list.

Martinis smatra kako sam čin rušenja govori o nama danas, jednako kao što je postavljenje spomenika govorilo o nama jučer, te da bi zbog toga bilo dobro podići "obezglavljeni" spomenik.

Umjetnik nema prijedlog lokacije gdje bi takav spomenik  bio postavljen, a pokaže li se interes za postavljanjem, Martinis smatra da bi to onda trebala biti šira društvena akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je to komplicirani proces u čiji uspješni ishod pomalo sumnjam, odlučio sam otići u Kumrovec, nabaviti mali model i napraviti umanjenu verziju srušenog spomenika s odvaljenom glavom.

No, kad sam u Kumrovcu vidio prazan postament, odlučio sam učiniti odsutnost lika na njemu još vidljivijom i poput dublera zamijeniti Tita. Odsutnost, naime, ima posebnu težinu; ona djeluje jače nego prisutnost – kazao je Martinis za Novi list.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara