"Hrvatski vojnici prvo su mi ubili majku, a onda je prelili nečim crnim i spalili"

"Hrvatski vojnici prvo su mi ubili majku, a onda je prelili nečim crnim i spalili"

U NASTAVKU suđenja trojici hrvatskih generala - Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku pred Haškim tribunalom danas je svjedočio Srbin iz okolice Knina, koji je hrvatske vojnike optužio za ubojstvo majke nakon vojno-redarstvene akcije "Oluja" 1995. godine.

Kako je Sava Mirković iz zaseoka Mirkovići čuo od svojih susjeda, dvojica HV-ovaca su 12. kolovoza 1995. upucali njegovu 70-godišnju majku Đurđu, a potom su njezino truplo zapalili.
O tom činu obavijestila ga je susjeda koja je u vrijeme ubojstva bila s njegovom majkom. "Ona mi je rekla da su ujutro došla dvojica vojnika koji su na njih zapucali s udaljenosti od desetak metara", kazao je Mirković. Susjeda se u tom trenutku uplašila te je pala preko majke i tako je zadržala živu glavu.

Mrtvo tijelo majke "preliveno je nečim crnim i spaljeno"

Mirković je od drugog susjeda dobio informaciju da je mrtvo tijelo "preliveno nečim crnim i spaljeno", a njeni posmrtni ostaci, oni koje nisu "razvukle" životinje, pokopane su u obližnjem vrtu. Mirković sa drugim mještanima selo je napustio 4. kolovoza, dan uoči akcije "Oluja". Iz Beograda preko organizacije "Veritas" 2004. tražio je od hrvatskih vlasti ekshumaciju i obdukciju. Međutim odgovor na njegov zahtjev do dana današnjeg nije stigao.

Mirković pobjegao zbog strahota Drugog svjetskog rata,...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, Mirković je u vrijeme "Oluje" iskazao nepovjerenje prema tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je pozvao sve Srbe sa područja tzv. Republike Srpske Krajine da ostanu na svojim prostorima nakon ulaska hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga pa se, kao i drugi njegovi sunarodnjaci, dao u bijeg. Svoju tadašnju bojazan opravdao je strahotama koje su proživjeli Srbi na području Hrvatsku i to od 1941.godine.

"Svi znamo što se događalo pravoslavnom življu u Drugom svjetskom ratu, u Medačkom džepu ili Zapadnoj Slavoniji. Znamo kako su prošli oni koji su ostali", pojasnio je Mirković ističući pritom smrt svoje majke.

...a ne zbog toga što je bio niži časnik tzv. krajinske vojske

Zanimljivo je da je Mirković bio niži časnik takozvane krajinske vojske, što najprije nije mogao prizvati u sjećanje, a kada se prisjetio pred sudom je kazao da ta činjenica nije bila razlog njegova odlaska iz Hrvatske.

Ig.M.
Foto: AFP
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara