"Hrvatski vojnici s ukradenim plijenom u Kninu bili spremni pucati u hrvatske policajce"

"Hrvatski vojnici s ukradenim plijenom u Kninu bili spremni pucati u hrvatske policajce"

NA SUĐENJU hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču svjedočio je umirovljeni hrvatski policajac Stjepan Buhin, a koji je rekao da su hrvatski vojnici bili spremni pucati na hrvatske policajce koji su ih s ukradenim plijenom zaustavljali na kontrolnim točkama u okolici Knina.

"S pripadnicima HV-a nismo ulazili u sukobe, jer su se mogle dogoditi teške posljedice. Za stvari koje se danas čine sitnice tada se mogao izgubiti život. Bilo je situacija da su bili spremni pucati na policajce uz pitanje: 'Gdje ste vi bili kada smo se mi borili'", posvjedočio je Stjepan Buhin.

Buhin, koji je tada bio policijski koordinator za Knin, rekao je da su u samovoljnim pljačkama i paljenju tuđe imovine  sudjelovali uglavnom civili obučeni u vojne uniforme ili razvojačeni vojnici, a ne pripadnici gardijskih postrojbi.

"Uzimali su sve što se moglo natovariti u automobil ili kamion, od kućanskih aparata do prozora i vrata", posvjedočio je Buhin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče paljenja kuća o okolici Knina, umirovljeni hrvatski policajac je rekao da nije bilo značajnih razmjera, da je u svakom zaseoku zapaljena jedna do dvije kuće, ali je napomenuo da je i to bilo previše jer je nanosilo materijalnu štetu i štetu ugledu Hrvatske".

Buhin će svjedočiti i u današnjem nastavku suđenja.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara