"Hrvatski vojnici su mi zapalili kuću i gurnuli muža u vatru"

"Hrvatski vojnici su mi zapalili kuću i gurnuli muža u vatru"

"NISAM osobno vidjela kako mi pripadnici HV-a pale kuću i guraju muža u nju, već mi je to rekla moja svekrva, koja je s mužem ostala u kuhinji. Ja sam se s kćeri i još pet mojih suseljana do jutra skrivala u podrumu", rekla je danas svjedokinja tužiteljstva Milica Đurić na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Gurnuli supruga u vatru

Svjedokinja je dala iskaz video-vezom iz Beograda, a budući da se radi o 76-godišnjakinji te činjenici da je riječ o nepismenoj osobi, suđenje je više puta kratko prekidano jer bi svjedokinja odgovarala da ne razumije pitanja, pa su trebala pojašnjenja. Suđenje, odnosno iskaz svjedokinje je na koncu i naprasno prekinut nakon zamolbe svjedokinje da se ne osjeća sposobnom odgovarati na pitanja zastupnika obrane.   

Svjedokinja je trebala potvrditi tezu tužiteljstva o tome kako je HV 6. kolovoza planski palio kuće, a među ostalim i njenu. Naime, iskazi svjedokinje bili su posebno bitni za tužiteljstvo budući da su prema nekim navodima pripadnici Hrvatske vojske u zapaljenu kuću gurnuli njenog supruga koji je u njoj izgorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprug živ?

No, posebno je bilo zanimljivo kada joj je predsjedavajući sudskog vijeća Alphonse Orie rekao kako sudsko vijeće ima neke informacije kako postoje ljudi koji vjeruju kako je njezin muž još živ. No, ona je to opovrgnula ostajući pri tezi kako je njen muž zapaljen u kući. Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić podsjetio je Haški sud kako je ova svjedokinja u tri različita navrata govorila tri različite verzije događaja. Naime, istražitelji ICTY-ja 1998., 2004. i 2007. godine uzimali su iskaz svjedokinje od kojih se svaki razlikuje.

Primjerice, danas kaže kako je bila u podrumu, dok je u ranijoj verziji govorila da je bila u planini kako bi vidjela sina koji je čuvao ovce, a jednom je rekla i kako se sa suprugom skrivala u kući. Svjedokinja je na kraju rekla kako je bila zbunjena.

M.M.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara