Hrvatski zastupnici iz Hercegovine ne žele migrante kod Mostara

Hrvatski zastupnici iz Hercegovine ne žele migrante kod Mostara
Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

HRVATSKI zastupnici iz Hercegovačko-neretvanske županijske skupštine usprotivili su se u petak smještaju u readmisijski centar Salakovac kod Mostara djece ilegalnih migranata bez pratnje iz logora Vučjak kod Bihaća, koji vlasti planiraju rasformirati zbog katastrofalnih uvjeta koji ondje vladaju.
 
Odlazeća državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je tijekom susreta s povjerenicom za ljudska prava Vijeća Europe Dunjom Mijatović iskazala spremnost da se u Salakovcu osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje iz logora Vučjak. Za hrvatske zastupnike takve najave nisu prihvatljive jer u centru Salakovac ne postoje uvjeti za smještaj i život maloljetnika.

"U potpunosti je zanemarena aktivnost sustavne pripreme BiH i koordinacije relevantnih institucija za prihvat nezakonitih migranata, pitanja smještaja i skrbi, a posebice humanitarnog nadzora maloljetnih osoba bez pratnje u privremenim logorima uz asistenciju centara za socijalni rad", navodi se u priopćenju.

Optužili su ministricu Borovac te državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića za destabiliziranje ove županije. "Rezultati rada na ovom problemu ministara Borovac-Mektić su dobri koliko i uvjeti u logoru Vučjak i sigurnosno stanje u Bihaću. Žitelji HNŽ-a imaju još uvijek svježe pamćenje kako je ministar Mektić uredno očistio Sarajevo od migranata da bi taj grad uredan dočekao turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i njegov predizborni skup. Od tada se bez ikakve strategije i koordinacije nezakoniti migranti premještaju po BiH", ističu hrvatski zastupnici. Upozorili su i na narušenu sigurnosnu situaciju zbog prekršajnih i kaznenih djela koje su počinili nezakoniti migranti.

U logoru Vučjak trenutačno boravi između 500 i 600 ilegalnih migranata. Oni borave pod plastičnim šatorima, bez grijanja, tekuće vode i električne energije na lokaciji koja je bivši deponij smeća i blizu je minskih polja. Trenutačno zatvaranje Vučjaka zatražila je u utorak povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je stanje u tom improviziranom logoru opisala "katastrofalnim". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara