HRVATSKI ZATVORENICI ICTY-A NEZADOVOLJNI ODNOSOM VLASTI RH I BIH

Hrvatski zatvorenici Haškog suda (ICTY) izrazili su u razgovoru s velečasnim Tomom Kneževićem, osobnim izaslanikom vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, nezadovoljstvo odnosnom aktualnih vlasti u Hrvatskoj i bivših iz BiH prema njihovoj obrani i obiteljima, objavila je u nedjelju Katolička tiskovna agencija (KTA) iz Sarajeva.L

´Hrvatski uznici izrekli su svoju zahvalu za sve koji misle na njih i za njih mole, ali i žaljenje na nejednak i nepravedan odnos odgovornih u aktualnoj vlasti prvenstveno u Republici Hrvatskoj, ali i dosadašnje u Bosni i Hercegovini´, navodi se u izvješću KTA.

Zatvoreni Hrvati upozorili su da u matičnim državama nemaju jednak tretman prema pristupu dokumentima kakav ima Tužiteljstvo ICTY-a.

´Oni očekuju da ih se jednako prihvaća kada je u pitanju stalna i institucionalna potpora njihovim obiteljima te traže davanje istih dokumenata njihovoj obrani koje aktualne vlasti iz obje države daju Tužiteljstvu Haškog tribunala´, navodi agencija.

Velečasni Tomo Knežević boravio je u četverodnevnom posjetu pritovorskoj jedinci ICTY-a u haškom predgrađu Scheveningenu, gdje mu je omogućen tek trosatni zajednički susret sa zatvorenim Hrvatima.

Iako je postojalo pismeno odobrenje za pojedinačni posjet svakom pojedinom zatvoreniku, naknadno je velečasnom Kneževiću usmeno pojašnjeno u Hrvatskom uredu za suradnju s ICTY-em kako je moguće ostvariti samo zajednički susret, dodaje KTA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara