Hrvatski "žuti prsluci" najavljuju prosvjede, prvi kreću ove subote

Hrvatski "žuti prsluci" najavljuju prosvjede, prvi kreću ove subote
Foto: Facebook/Žuti prsluci Hrvatska

PROSVJEDI "žutih prsluka" u Francuskoj, koji traju dulje od mjesec dana, ponukali su i ostale da ih kopiraju.

Podsjetimo, prosvjedi "žutih prsluka" krenuli su u Francuskoj kao prosvjed protiv povećanja poreza na gorivo, ali su se ubrzo pretvorili u opći bunt protiv reformi koje provodi francuski predsjednik Emmanuel Macron. Te prosvjede u Francuskoj obilježile su nemile scene nasilja po Parizu i ostalim francuskim gradovima, ali urodili su plodom, pa je tako francuska vlada prvo odustala od povećanja poreza na gorivo, a nakon toga se Macron ispričao prosvjednicima i obećao povećanje minimalne plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

Ponukani uspjehom francuskih prosvjednika, slični prosvjedi počeli su se održavati i u drugim europskim zemljama poput Belgije i Nizozemske, a sada se sličan pokret formira i u Hrvatskoj.

Prvi prosvjedi u Zagrebu, Puli i Rijeci

Tako je na Facebooku otvorena grupa "Žuti prsluci Hrvatska" koja trenutno okuplja oko 10 tisuća ljudi. Grupu je osnovala izvanparlamentarna stranka Slobodna Hrvatska.

Prvi prosvjedi hrvatskih "žutih prsluka" najavljeni su za ovu subotu i to u tri hrvatska grada, Zagrebu, Puli i Rijeci, s početkom u 12 sati.

Organizatori na prosvjede pozivaju sve one koji su nezadovoljni socijalnim statusom i prilikama koje vladaju u političkom i društvenom životu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara