HRVATSKO ČITATELJSKO DRUŠTVO PRIKLJUČIT ĆE SE proslavi MEĐUNARODNOG DANA PISMENOSTI

Izložbama, radionicama i predavanjima Hrvatsko čitateljsko društvo (HČD) pridružit će se proslavi Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Iako je elementarna nepismenost u Hrvatskoj samo dva posto, zabrinjava činjenica da tek 11 posto građana ima visoku stručnu spremu, a više od 15 posto nema završenu osnovnu školu, istaknula je predsjednica HČD-a Dijana Sabolović-Krajina.

Osim primarne pismenosti, koja se odnosi samo na poznavanje čitanja i pisanja kao osnovnih vještina, danas se sve češće govori i o sekundarnoj pismenosti, odnosno razumijevanju pisanih uputa, formulara, te snalaženju u mnoštvu informacija kojima smo izloženi, upozorila je Sabolović-Krajina. Uz to, kako je rekla, postoji i tercijarna pismenost, vezana uz informacijske tehnologije i internet, iz koje je isključen velik broj ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovogodišnji Međunarodni dan pismenosti bit će popraćen predstavljanjem i najavom 14. europske konferencije o čitanju "Pismenost bez granica" na kojoj će se od 31. srpnja do 3. kolovoza 2005. u Zagrebu okupiti oko 350 stručnjaka iz cijelog svijeta.

Međunarodni dan pismenosti utemeljio je UNESCO još 1967. sa zadaćom da promiče važnost čitanja i pismenosti u životu pojedinca i društva. Po podatcima te organizacije danas je u svijetu 826 milijuna nepismenih.

(Hina) xkt yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara