Hrvatsko društvo glazbenih i likovnih pedagoga proslavilo svoj Dan

Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP), koje više od 50 godina doprinosi razvoju glazbenog i plesnog odgoja i obrazovanja, večeras je svečanim koncertom i dodjelom nagrada zaslužnim pedagozima, u Hrvatskom glazbenom zavodu, proslavilo svoj Dan.

Proslava se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i športa, a ministar Vladimir Strugar na svečanosti je najavio donošenje novog, kvalitetnog nastavnog programa, što su u HDGPP-u i naveli kao problem. Ministar je zahvalio svim glazbenim i plesnim pedagozima što ne samo da otkrivaju talente nego i svojim djelovanjem i programima omogućuju ostvarenje potencijala mladih glazbenika.

Predsjednik HDGPP-a Frano Matušić istaknuo je da je ova večer posvećena svim samozatajnim glazbenim i plesnim pedagozima koji strpljivo svoja umijeća prenose novim generacijama. Među učenicima glazbenih škola, naglasio je, najmanje je onih sklonih drogama i agresivnom ponašanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nagradu za životno djelo HDGPP je dodijelio prof. Giovanniju Cavalliniju. Prof. Cavallin počeo je pedagoški rad 1958. u zagrebačkoj Glazbenoj školi ´Pavla Markovca´ kao nastavnik klarineta i komorne glazbe. Dobitnik je republičke nagrade ´Četiri zlatnika´ za postignute uspjehe u obrazovanju, a 1993. ga je Ministarstvo prosvjete zbog zapaženih pedagoških rezultata imenovalo profesorom - mentorom.

HDGPP je dodijelio i pet godišnjih nagrada glazbenim pedagozima. Nagradu su dobili profesori: Franjo Geček iz bjelovarske Glazbene škole ´V. Lisinski´, Mirko Hrženjak iz osječke Glazbene škole ´F. Kuhača´, Ivanka Kalanj iz Umjetničke škole ´L. Sorkočević´ u Dubrovniku, Nenad Merle iz zagrebačke Glazbene škole ´P. Markovac´ i Nadia Miletić iz zagrebačke Glazbene škole ´V. Lisinskog´. HDGPP je dodijelio i priznanja zaposlenicima koji odlaze u mirovinu.

U glazbenom programu svečanog koncerta sudjelovali su Frano Vučković (gitara), Josip Iveković (violina), Latica Cameron (flauta), Šime Glavina (truba), Lovro Merčep (saksofon), Zita Varga (violončelo), Aljoša Jurinić (glasovir) i Komorni sastav -pobjednik jubilarnog 40. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe - komorni sastavi. Izveli su djela L. Legnanija, A. Arfidiacona, A. Vivaldia, J. Ed. Barata, J. Navlais, M. Dedića, J.S. Bacha, R. Matza, F. Chopina i C. Debussy.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara