Hrvatsko izaslanstvo s MMF-om o smanjenju deficita

IZASLANSTVO hrvatskog Ministarstva financija u ponedjeljak je u Međunarodnom monetarnom fondu u Washingtonu započelo razgovore o hrvatskom planu za smanjivanje proračunskog deficita.

Izaslanstvo koje vodi ministar financija Ivan Šuker razgovara o planu povećanja prihoda i smanjivanju proračunskih rashoda za ovu godinu kao i dugoročnim mjerama koje bi trebale smanjiti javnu potrošnju i voditi daljnim proračunskim prilagodbama.

Misija MMF-a je početkom lipnja tijekom posjeta Hrvatskoj rekla kako očekuje da se hrvatska Vlada u 2005. što više približi ciljanom proračunskom deficitu od 3,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je predviđen stand-by aranžmanom između Hrvatske i MMF-a.

Hrvatska je u 2004. ostvarila proračunski deficit od 4,9 posto BDP-a dok je cilj bio 4,5 posto prema stand-by aranžmanu.

Ministarstvo financija je u subotu predložilo Vladi rebalans proračuna za 2005. koji predviđa preraspodjelu 1 milijarde kuna što bi vodilo deficitu proračuna između 4 i 4,2 posto što bi MMF-u moglo biti prihvatljivo.

Prijedlog, koji bi se trebao naći pred hrvatskom Vladom ovoga tjedna, predviđa i paket dugoročnih mjera štednje uključujući reformu zdravstvenog osiguranja, stambene štednje, državne potpore, akcijskog plana o zapošljavanju i izmjenu metodologije indeksacije mirovina.

Mjere, koje preporuča i MMF, trebale bi jamčiti daljnje smanjenje deficita, a time i ispunjavanje stand-by aranžmana koji je Hrvatskoj potreban kako bi uvjerila strane investitore u svoju predanost daljnim financijskim reformama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara