Hrvatsko izaslanstvo sudjeluje na zasjedanju svjetske banke i MMF-a

IZASLANSTVO hrvatskih financijskih čelnika, koje u Washingtonu sudjeluje na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, u nedjelju nastavlja bilateralne susrete s predstavnicima ovih međunarodnih financijskih institucija.

Izaslanstvo u kojem su ministar financija Ivan Šuker i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nedjelju će imati susrete u MMF-u koji su "tehničkog" karaktera, doznaje se iz izaslanstva.

Programom posjeta predviđeno je da hrvatski financijaši razgovaraju s nizozemskim ministrom financija Geritom Zalmom, predstavnikom konstituence MMF-a u kojoj je i Hrvatska i Jeroenom Kremersom, izvršnim direktorom MMF-a.

Predstavnici ministarstva financija susrest će se i s predstavnicima Europske komisije.

Hrvatsko izaslanstvo je u subotu u Svjetskoj banci razgovaralo o programima pomoći Hrvatskoj u strukturnim reformama i potpori ulaganju u hrvatsko gospodarstvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuker je nakon susreta u MIGA-i, agenciji Svjetske banke koja daje jamstva od nekomercijalnih rizika promičući investicije u zemljama u razvoju, rekao da je dogovoreno uspostavljanje kontakata MIGA-e i nove hrvatske Agencije za poticanje investicija kako bi se ojačala strana ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

U ovim razgovorima kao i na drugim susretima u ponedjeljak trebalo bi biti riječi o stanju hrvatskog gospodarstva i financija te provedbi stand-by aranžmana između Hrvatske i MMF-a.

Hrvatska u 2004. nije uspjela ostvariti deficit opće države od 4,5 posto bruto domaćeg proizvoda, predviđen stand-by aranžmanom, nego ga je uspjela svesti na 4,9 posto.

Unatoč tomu ocjena je i hrvatske strane i MMF-a da je "Hrvatska učinila izniman napor u fiskalnoj prilagodbi" prema kriterijima MMF-a smanjivši deficit od 6,3 posto iz 2003., rekao je u subotu ministar Šuker.

Hrvatsko izaslanstvo u ponedjeljak očekuju razgovori s voditeljem misije MMF-a za Hrvatsku Dimitrijem Demekasom i direktorom odjela za Europu Michaelom Depplerom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara