"Hrvatsko lobiranje je moglo promijeniti ishod irskog referenduma"

BIVŠI ministar Davor Štern, član Nadzornog odbora Hrvatskog društva lobista, je u večerašnjoj emisiji Otvoreno rekao da je hrvatsko lobiranje moglo spasiti Lisabonski ugovor.

Posljednja emisija u ovosezonskom ciklusu HRT-ove emisije, a koju je vodila Dijana Čuljak Šelebaj, bila je posvećena lobiranju kao profesiji u Hrvatskoj, pogotovo u svjetlu činjenice da je nedavno osnovano Hrvatsko društvo lobista.

Predsjednik Društva je bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić koji je opisao kako je HDL preuzeo Etički kodeks lobista od istovjetnog kodeksa koji postoji u Europskoj Uniji. On je također rekao kako će se u rujnu održati okrugli stol čija je svrha potaknuti vladu da donese Zakon o lobiranju, odnosno osnuje Registar lobista.

Potpredsjednik HDL Marijan Kostrenčić je, pak, rekao kako hrvatska javnost ima negativnu percepciju prema lobiranju prije svega zbog neznanja, kao i sklonosti da lobiranje brka s korupcijom. Objasnio je kako nitko ne može živjeti samo od lobiranja, pogotovo kada su u pitanju domaće tvrtke. Lobist po Kostrenčićevom mišljenju treba biti osoba dobro upućena u struku vezanu uz posao ili tvrtku koju lobira.

Natko Vlahović, glavni tajnik HDL i akreditirani lobist Hrvatske obrtničke komore pri Europskom parlamentu, rekao je kako u Bruxellesu treba biti više lobista iz Hrvatske.

Ruđer Friganović iz Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore tvrdi da HGK nije lobist u užem smislu, ali da zato lobira za Hrvatsku i njeno gospodarstvo izvan hrvatskih granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U američkom modelu lobiranja "ima previše novca"

Neke od najosnovnijih pojmova vezanih za lobiranje je hrvatskim gledateljima pokušao objasniti Toby Moffett, bivši demokratski kongresnik koji danas radi kao lobist u Washingtonu. Prema njegovom mišljenju zadatak lobista je pomoći klijentu "da ispriča svoju priču", te lobist u pravilu mora vjerovati u ono što lobira.

Moffett je, s druge strane, rekao da Hrvatska ne bi trebala preuzeti američke modele lobiranja, s obzirom da u njemu ima "previše novca", odnosno da kongresnici i drugi političari sve češće kao protuuslugu traže doniranje svojih izbornih kampanja.

Razgovor s Moffettom, koji se javljao iz SAD, je bio prekidan zbog smetnji na vezama pa je u jednom trenutku voditeljica, impresionirana njegovim riječima hvale za Hrvatsku, prilično nespretno pitala bivšeg kongresnika za koga to lobira, iako joj je on na samom početku naveo svoje najvažnije klijente.

Davor Štern, koji tvrdi da bi lobisti mogli prebroditi "krizu odlučivanja u Hrvatskoj", je pak pohvalio emisiju kao "kvalitetnu" iako je priznao da u njoj nije bilo suprotstavljenih mišljenja. Ona bi, smatra bivši ministar, mogle pomoći da shvate kako postoje određene profesije koje dolaze s određenim stupnjem društva

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara