Hrvatsko MVPEI izražava zabrinutost glede najnovijeg prijedloga Tajvana vezano za pristupanje UN-u

Hrvatsko MVPEI izražava zabrinutost glede najnovijeg prijedloga Tajvana vezano za pristupanje UN-u

REPUBLIKA Hrvatska pridružuje se Izjavi Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država kojom se izražava zabrinutost glede najnovijeg prijedloga Tajvana o održavanju referenduma o pristupanju u članstvo Ujedinjenih naroda pod imenom "Tajvan", a što ne doprinosi miru i stabilnosti u toj regiji, stoji u priopćenju danas odaslanom iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

"Potpisivanjem Protokola o uspostavi diplomatskih odnosa 13. svibnja 1992. godine između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, Republika Hrvatska je prihvatila načelo jedne Kine, utemeljeno na suverenitetu i teritorijalnom integritetu Narodne Republike Kine te stajalište o Tajvanu kao sastavnom dijelu Narodne Republike Kine s kojim će doći do mirnog ujedinjenja prema modelu ´jedna država - dva sustava´", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisivanjem Zajedničke izjave iz svibnja 2005. godine, bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine definirani su kao "partnerstvo u općoj suradnji", stoji također u priopćenju, a njome se ističe da će Republika Hrvatska i dalje pružati potporu politici jedinstvene Kine i svim srodnim stajalištima što iz nje proistječu te smatrati rješenje tajvanskog pitanja unutarnjom stvari Narodne Republike Kine, suprotstavljati se "tajvanskoj neovisnosti" i podupirati mirno ujedinjenje Kine.
 
"Republika Hrvatska pridružuje se Izjavi Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država kojom se obje strane pozivaju na dijalog, suradnju i međusobnu izgradnju povjerenja, kao i održanje statusa quo", zaključuje se u priopćenju.

Foto:H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara