HRVATSKO-AUSTRALSKI SLIKAR BILLICH PRIREDIO IZLOŽBU U UN-U

Izložba radova hrvatskoaustralskog slikara Charlesa Billicha otvorena je u utorak u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Retrospektivna izložba Billichevih radova pod nazivom "Ujedinjeno čovječanstvo" postavljena je u predvorju zgrade tajništva Ujedinjenih naroda.

Organizator izložbe su Ujedinjeni narodi uz pokroviteljstvo hrvatske i australske misije pri UN-u.

Slike s motivima iz cijeloga svijeta slave međunarodno zajedništvo u Svjetskoj organizaciji koja ga otjelovljuje, rekao je Billich na svečanosti otvaranja.

Izložio je slike sa športskim temama te motivima iz Kine, Australije i nekoliko portreta hrvatskih znanstvenika i izumitelja na kojima su Faust Vrančić, Ruđer Bošković i Slavoljub Penkala.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Vladimir Drobnjak rekao je na prigodnoj svečanosti kako su Ujedinjeni narodi kao međunarodna organizacija pravo mjesto za izlaganje Billichevih slika koje se bave temama iz cijeloga svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Billichev izniman duh i talent iskovani su u dramatičnim osobnim iskustvima u karijeri dugoj već četrdesetak godina i doveli ga do značajnih umjetničkih uspjeha, među koje on ubraja i čast da su njegovi radovi izloženi i u Vatikanu, stoji u materijalima uz izložbu.

Billich je rođen u Lovranu, a sada živi i radi u Australiji.

Slika i crta u svim tehnikama i radi skulpture u plemenitim i poluplemenitim metalima, a sam svoj rad označava kao nadrealistički.

Izlagao je u nizu svjetskih umjetničkih centara poput Londona, New Yorka, Tokia, a izložbe je priredio i u Zagrebu i Mostaru te u svom rodnom Lovranu.

Dobitnik je mnogih nagrada među ostalim Spoleto nagrade u Italiji, a njegovi radovi izloženi su u galerijama i zbirkama na pet kontinenata. Njegova slika "Ujedinjeno čovječanstvo", rađena povodom stogodišnjice dodjele prve Nobelove nagrade za mir Henryju Dunantu, izložena je u Ujedinjenim narodima u Švicarskoj.

(Hina) xsl yvm

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara