Hrvatskoj uskoro neće biti potrebna pomoć iz SEED-a

HRVATSKOJ uskoro neće biti potrebna pomoć koju Sjedinjene Države osiguravaju iz programa Potpore istočnoeuropskoj demokraciji (SEED), a u 2004. će dobiti 25 milijuna dolara za jačanje pravne države i civilnog društva, rekao je u četvrtak dužnosnik američkog State Departmenta Thomas Adams.

Koordinator u State Departmentu za pomoć Europi i Euroaziji Thomas Adams je u četvrtak pred kongresnim Pododborom za Europu rekao da je od osnivanja programa 1989. godine, kada je pomoć primalo 15 bivših europskih komunističkih zemalja, do sada istu prestalo primati njih osam. Radi se o zemljama koje su se već priključile ili će se priključiti Europskoj uniji i NATO-u.

Adams je rekao da je određen datum kada pomoć više neće biti potrebna ni Hrvatskoj i Bugarskoj, a uskoro ni Rumunjskoj.

"SEED programi osiguravaju financiranje kako bi pomogli Hrvatskoj da ojača demokratske institucije i provede ekonomske reforme pripremajući se za članstvo u EU i izlazak iz pomoći SEED-a nakon fiskalne 2006. godine", rekao je Adams.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska će iz SEED-a u 2004. godini dobiti 25 milijuna dolara namijenjenih jačanju uprave, civilnog društva i provedbe zakona.

Sjedinjene Države su sada usmjerene na preostale primatelje pomoći iz SEED programa u jugoistočnoj Europi. Pomoć će u 2004. biti 435 milijuna dolara, dok je u 2003. osigurano 525 milijuna dolara.

Nakon izlaska Hrvatske, Bugarske i Rumunjske samo će Albanija, Srbija i Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Bosna i Hercegovina nastaviti primati pomoć iz programa SEED-a.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara