"Hrvatskoj zaustaviti pretpristupna sredstva dok se ne obračuna s korupcijom!"

Foto: Adriatic Institut

HRVATSKA je daleko od toga da bude spremna za zatvaranje Poglavlja 23. Štoviše, požurivanje da se završe pregovori do lipnja 2011. bilo bi isuviše neodgovorno od strane Europske unije. Neiskren pristup u rješavanju hrvatskih problema prijeti kredibilitetu Europske unije i njezinoj politici proširenja, ističe se u tekstu pod nazivom "Croatia needs more EU pressure on justice and fundamental rights" objavljenom u EU Observeru, a kojeg potpisuju osnivači Adriatic Instituta Nataša Srdoč i Joel Anand Samy.

Dvojac iz AI-a upozorava kako je u Hrvatskoj uhićeno nekoliko političara radi korupcije, no da nijedan slučaj nije završio pravomoćnom presudom. Posebno se osvrću na ministra prometa Božidara Kalmetu, tada gradonačelnika Zadra, i slučaj s preuzimanjem zemljišta veličine 18.000 četvornih metara na Višnjiku od strane Grada, inače vlasništvo 53 ljudi, koji su sudskom presudom proglašeni nestalima. 

Ministar prometa ostaje nedotaknut brojnim optužbama za korupciju i zloporabu vlasti

"To je jasan slučaj odsutnosti vladavine prava, nepoštivanja vlasničkih prava, političke korupcije na najvišoj razini te državnog i političkog utjecaja na sudstvo", upozorava se u tekstu u kojem se napominje kako je zemljište odmah prodano pojedincima za njihovo osobno korištenje, dok zakoniti vlasnici i dalje pokušavaju doći do pravde putem hrvatskih sudova.

"Kada su ga pitali o ovom slučaju, Kalmeta je tvrdio da su detalji poznati Ani Lovrin koja je imenovana ministricom pravosuđa", ističe dvojac iz Adriatic Instituta.

Srdoč i Anand Samy podsjećaju i na uhićenje Ive Sanadera te stranačkog "torbara" Mladena Barišića. "Sadašnja premijerka Jadranka Kosor, bivša štićenica i bliska Sanaderova suradnica, rekonstruirala je Vladu u prosincu 2010., otpustivši četiri ministra navodno najviše vezana za korupciju. No, otpušteni ministri nisu pod istragom. Ministar prometa ostaje nedotaknut brojnim optužbama za korupciju i zloporabu vlasti, a svoj položaj održava očekivanjem da će na predstojećim parlamentarnim izborima donijeti brojne glasove birača", ističe se.

Međutim, napominju, ništa se nije promijenilo od prošlog studenog kada je u izvješću EU-a o napretku stajalo da nema pravomoćnih sudskih presuda u slučajevima ozbiljne političke korupcije.

"Ne uzimajte u obzir samo izvještaje kompromitirane Vlade"

Hrvatska vlada, kako se pregovori bliže kraju, željno očekuje zatvaranje Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava. No, umjesto provedbe vitalnih reformi, napori premijerke Jadranke Kosor u borbi protiv korupcije otkrivaju prijetvorno djelovanje s ciljem završetka pregovora s EU do lipnja u nadi da će im to dati vjetar u leđa za osvajanje parlamentarnih izbora zakazanih za ovu godinu.

No, bolji pogled na Hrvatsku, na koju se gleda kao na sljedeću članicu Europske unije, pokazuje kako zemlja ne ispunjava osnovne zahtjeve pravnih stečevina Europske unije. Hrvatskoj ne treba dati zeleno svjetlo za završetak pregovora sve dok strukturne reforme ne budu verificirane od strane nezavisnih tijela, a ne samo da se uzima u obzir ono što je rečeno od strane kompromitirane Vlade, ističe se u tekstu u kojem se upozorava i kako s brojem stanovništva od 4,5 milijuna Hrvatska ima više od milijun neriješenih sudskih predmeta, s velikim udjelom onih koji su vezani za imovinska prava, a neki od predmeta zaglavili su u sudskom sustavu i na 20 godina.

Europska politika na području pravosuđa i temeljnih prava temeljna je za dobro funkcioniranje tržišnog gospodarstva. Odnosno, rečeno rječnikom EU-a, "uspostava neovisnog i učinkovitog pravosuđa od najveće je važnosti. Nepristranost, integritet i visokostandardizirane sudske presude esencijalni su za očuvanje vladavine prava", upozoravaju iz Instituta.

Isto poglavlje, Poglavlje 23, ističe i kako se "države članice moraju boriti protiv korupcije djelotvorno, jer ista predstavlja prijetnju stabilnosti demokratskim institucijama i vladavini prava". "Ovo je od najveće važnosti, naročito u svjetlu Interpolovog ozbiljnog upozorenja da je Hrvatska jedna od zemalja izravno povezanih s opasnom Balkanskom rutom kojom se obavlja trgovina ljudima i ilegalna trgovina, koja se heroin i oružje distribuiraju u Europi, ističe se.

"Prosvjednici u Vladi vide uzroke rasprostranjenoj korupciji i oštrom ekonomskom padu"

Iz Adriatic Instituta posebno se osvrću i na masovne ulične prosvjede koji posljednje vrijeme drmaju Hrvatskom pozivajući HDZ-ovu Vladu da odstupi. "Prosvjednici u Vladi vide uzroke rasprostranjenoj korupciji i oštrom ekonomskom padu. Nezaposlenost je dostigla 20 posto, a BDP pada već dvije godine uzastopnu, za 5,8 posto u 2009. i 1,4 posto u 2010. Proračunski deficit je planiran do 6 posto, dug javnog sektora 50 posto, a inozemni dug 100 posto BDP-a u 2011.", stoji u tekstu Adriatic Instituta u kojem se napominje i da su od sredine 90-ih, EU i američki porezni obveznici poslali su više od milijardu dolara pomoći za reforme u Hrvatskoj, i to bez rezultata. Kroz pretpristupni proces, EU je Hrvatskoj vladi dodijelila 400 milijuna eura te obećao četiri milijarde u EU fondovima kada uđe u Europsku uniju.

Dvojac iz Instituta predlaže razmještavanje sudaca i tužitelja iz europskih zemalja s jakom vladavinom prava kako bi "pomogli preostalim poštenim sucima u Hrvatskoj u stvaranju neovisnog sudstva i zaštiti prava vlasništva". "EU regionalni fondovi i druga pretpristupna sredstva trebala bi biti zaustavljena sve dok korumpirani političari i njihovi jataci ne budu privedeni pred lice pravde i dok ne budu u potpunosti zaštićena temeljna prava građana", zaključuje se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara