Hrvatsku će 30. ožujka poharati virtualni potres i tsunami!

Foto: x24.eushare.org

VIRTUALNI potres i tsunami će 30. ožujka poharati Hrvatsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Kosovo, te usmrtiti desetke tisuća ljudi i ostaviti iza sebe pustoš i kaos, pišu crnogorske "Vijesti".

Tsunami, nezabilježen na ovim prostorima, bit će izazvan razornim potresom s epicentrom u Jadranskom moru, nakon čega će ogromni val točno u 04:02 sati ujutro pogoditi pet država.

"Efektna" virtualna Internet vježba Sveučilišta u San Diegu

Radi se o virtualnoj internetskoj vježbi Centra za istraživanja državnog sveučilišta u kalifornijskom gradu San Diegu, koja će biti održana od 28. do 31. ožujka. Vježbu pod nazivom “X24 Europa” znanstvenici će izvesti u cilju istraživanja moći društvenih medija i korištenja mogućnosti Interneta tijekom operacija ublažavanja posljedica katastrofa.

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici priopćili su da je riječ o “efektnoj virtualnoj internetskoj vježbi koja će demonstrirati upotrebu društvenih medija i Interneta u rješavanju problema, kao i da će se baviti protokom informacija i aktivnostima s ciljem ublažavanja posljedica krize u međunarodnoj zajednici u realnom vremenu, tijekom prvih 180 dana simulirane prirodne katastrofe”. Amerikanci nisu rekli zašto je za virtualnu vježbu katastrofe izabrana baš ova regija.

“Scenarij uključuje simuliranje potresa koji potom uzrokuje tsunami u Jadranskom moru i simulaciju napora da se ublaže posljedice katastrofe kako bi se zaštitili ključni resursi i najvažnija infrastruktura u regiji”, priopćeno je iz ambasade SAD-a u Podgorici.

Pročitajte scenarij katastrofe na Jadranskom moru

Prema neslužbenim informacijama, američki stručnjaci za odnose s javnošću su predstavili ovu vježbu Službi za odnose s javnošću crnogorske vlade. Na web stranici http://x24.eushare.org/ opisan je scenarij nakon potresa jačine 7,3 stupnjeva po Richteru u Jadranskom moru 30. ožujka točno u 04:02 ujutro.

Već minutu kasnije, spasilačke službe, građani, lokalne i državne vlasti, znanstvenici ili bilo tko drugi, javljaju preko Facebooka, Twittera, maila ili sms-a da su prekinute sve komunikacije s jadranskim gradovima u regiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara