Hrvatsku čeka daljnje usklađivanje u području javnih nabava

IAKO hrvatski pravni okvir u velikoj mjeri prati propise EU-a o javnim nabavama, Zagrebu predstoji daljnje usklađivanje zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, koja je trenutačno na snazi, ali i s novim propisima koje EU tek priprema za to područje.

"Još uvijek nam predstoji usklađivanje zakonodavstva kao i primjena tih zakona i jačanje provedbenih institucija u odnosu na postojeći paket direktiva, ali i budućih propisa o kojima se u EU-u u ovom trenutku raspravlja", izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska pregovaračica za javne nabave i slobodu kretanja roba Tamara Obradović Mazal.

Tamara Obradović Mazal predvodi hrvatsko izaslanstvo na sastanku s predstavnicima Europske komisije na kojem je otvoren proces screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva, za poglavlje javnih nabava.

Riječ je o prvoj fazi screeninga u kojoj predstavnici Europske komisije objašnjavaju stručnjacima Hrvatske i Turske zakonodavstvo EU-a na tom području. Hrvatska i Turska, s kojima je EU isti dan otvorila pregovore 3. listopada, zajedno započinju postupak screeninga na prvim uvodnim sastancima za svako poglavlje, ali se kasnije postupak razdvaja.

Na drugom, bilateralnom sastanku, koji će se održati 29. studenoga, hrvatski predstavnici će prezentirati u čemu se hrvatsko zakonodavstvo na tom području razlikuje od europskog.

Obradović Mazal je najavila da se Hrvatska sprema na pisanje novog zakona o javnim nabavama tijekom sljedeće godine. Pri tome će se morati osluškivati kako će EU regulirati neke aspekte u sustavu javnih nabava, poput elektroničke dražbe, nabave oružja, uređenja davanja koncesija te javno-privatnog partnerstva.

"O tome se u EU vodi vrlo intenzivna rasprava, a Hrvatska će tijekom postupka usklađivanja s potojećim modelom sustava javnih nabava, morati osluškivati i na vrijeme ugraditi i implementirati propise, koje će EU tek donijeti", rekla je Obradović Mazal.

Od provedbenih tijela, Hrvatska je već osnovala Ured za javnu nabavu, koji je odgovoran za niz ključnih zadaća koje se odnose na primjenu Zakona o javnoj nabavi. Također je osnovana Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, koja se bavi žalbenim postupcima te postupcima preispitivanja.

Te su institucije dodatno ojačane zapošljavanjem novih ljudi i intenzivnom edukacijom, rekla je Obradović Mazal.

Poglavlje javnih nabava zapravo je dio poglavlja o slobodi kretanja roba, ali je EU neka složenija poglavlja podijelila na više dijelova kako bi se lakše pregovaralo, tako da će Hrvatska i Turska pregovarati o 35 poglavlja acquis communautairea, europske pravne stečevine, dok su zemlje iz prethodnog kruga proširenja pregovore vodile za 31 poglavlje.

Hrvatska je već ranije započela screening za poglavlja znanost i istraživanje i obrazovanje i kulturu, a u utorak se otvara novo poglavlje - tržišno natjecanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara