HRW: EU treba inzistirati na napretku RH u suđenjima za ratne zločine

EUROPSKA unija treba inzistirati da hrvatski sudovi ostvare jasan napredak u suđenjima za ratne zločine u trenutku dok se Hrvatska priprema za početak pregovora o članstvu, priopćila je u ponedjeljak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

HRW navodi da su čelnici EU-a 17. prosinca odlučili da pregovori s Hrvatskom o članstvu započnu 17. ožujka 2005. pod uvjetom da Hrvatska do tog datuma ostvari potpunu suradnju s Haškim sudom, ali da ne postoje usporedivi uvjeti za napredak u suđenjima za ratne zločine pred hrvatskim sudovima koja su do sada obilježena etničkom pristranošću protiv Srba, nedostatkom profesionalizma i lošom suradnjom policije.

"Pimjerena domaća suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj se naprosto neće dogoditi bez pritiska EU-a", rekla je Rachel Danber, direktorica za Europu i središnju Aziju u HRW-u.

"EU treba uključiti domaća suđenja za ratne zločine u mjerila za pristupanje koja postavlja za Hrvatsku", rekla je ona.

U ranijem istraživanju HRW, organizacija sa sjedištem u New Yorku, utvrdio je da suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Srbiji i Crnoj Gori pate od etničke pristranosti, slabe pripreme, neodgovarajuće suradnje policije u istrazi, slabe međudržavne suradnje i neučinkovitih mehanizama zaštite svjedoka.

U Hrvatskoj je HRW utvrdio dodatne probleme sa suđenjima u odsutnosti optuženog i skupnim optužnicama koje ne specificiraju individualnu ulogu optuženog u zločinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HRW navodi kako je Hrvatska imala nesrazmjerno više slučajeva protiv pripadnika srpske manjine, od kojih su neki prema daleko slabijim optužbama nego slučajevi protiv Hrvata.

Prema podacima OESS-a, kaže HRW, u prvih deset mjeseci 2004. Srbi su predstavljali 23 od 27 uhićenih osoba, 85 od 105 kojima se sudi i 18 od 20 osuđenih.

Srbi su, kaže HRW, bili osuđivani i u slučajevima kada dokazi nisu podupirali optužbe.

HRW tvrdi da je hrvatski sud samo u jednom slučaju na primjeren način održao suđenje za ratni zločin počinjen nad Srbima, navodeći suđenje za ubojstva srpskih civila počinjena u Gospiću 1991.

Usporedivi ratni zločini, počinjeni u Medačkom džepu, Vukovaru, Zagrebu (ubojstvo obitelji Zec), Lori, Pakračkoj poljani, mostu Korana i Bjelovaru ili uopće nisu bili sudski gonjeni ili su rezultirali oslobađanjem. U slučaju Paulin dvor samo je jedna osoba osuđena, premda su mnogi drugi sudjelovali u ubojstvu 19 srpskih civila u tom selu, kaže HRW.

Nasuprot tomu, hrvatski sudovi su proglasili Srbe krivim za ratne zločine čak i za takva djela poput krađe posteljine, tanjura ili budilice, poput slučaja Ivanke Savić iz Vukovara, navodi HRW, dok ni jedan Hrvat nije niti optužen za slične prijestupe, a kamoli suđen ili osuđen.

"Sve dok Hrvatska ne pokaže da može pošteno suditi slučajeve ratnih zločina, neće biti moguće reći da je u zemlji u potpunosti zavladala vladavina prava", rekla je Denber. "Europska unija mora inzistirati da Hrvatska primijeni standarde poštena suđenja i mora biti spremna suspendirati pregovore o članstvu ukoliko ne dođe do jasnog poboljšanja".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara