HRW OSUĐUJE SUROVE ŠALE I MALTRETIRANJA U RUSKOJ VOJSCI

Zbog posljedica surovih šala koje uključuju fizičko i psihičko maltretiranje, svake godine u redovima ruske vojske nekoliko stotina njezinih pripadnika pokuša počiniti samoubojstvo, više tisuća ih dezertira, a ima i smrtnih slučajeva, kaže se u izvješću međunarodne organizacije za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) objavljenom u srijedu u Moskvi.

"Vrijeme je da ruska vlada stavi točku na tu nepodnošljivu praksu", kaže se u detaljnom izvješću organizacije, koje je rezultat trogodišnjeg istraživanja, tijekom kojega su članovi američke humanitarne organizacije razgovarali s novacima, bivšim vojnicima, odvjetnicima i članovima ruskih organizacija poput Odbora majki vojnika.

U izvješću se iznosi podatak prema kojemu je gotovo 800.000 ruskih novaka tijekom 24-mjesečnog odsluženja vojnog roka bilo izloženo surovim šalama i maltretiranju starijih vojnika ili nadređenih, a ako nisu poslušali zapovijed, bez obzira na njezinu apsurdnost, bili su često izloženi vrlo okrutnim kaznama, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog takve situacije mnogi su vojnici pokušali samoubojstvo, koje je nekima nažalost uspjelo, a mnogi su dezertirali, stoji u priopćenju. Organizacija "poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina da osnuje radnu skupinu koja bi se angažirala na donošenju sveobuhvatne strategije u borbi protiv takvog ponašanja".

Prema službenim podacima ruskog ministarstva obrane, od početka 2004. samoubojstvo je tijekom vojne službe počinilo 78 ruskih vojnika, od toga 24 časnika.

(Hina) xmh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara