HRW protiv američkog plana osnivanja "odreda smrti"

HRW protiv američkog plana osnivanja "odreda smrti"

AMERIČKA organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) usprotivila se u ponedjeljak mogućem planu po kojem Washington namjerava osnivati "odrede smrti" za borbu protiv iračkih pobunjenika.

"Odluči li se Washington osnovati odrede smrti to će predstavljati novo kršenje Ženevskih konvencija", upozorila (HRW), reagirajući na napise tjednika Neesweek.

Neesweek je objavio u subotu da Pentagon intenzivno razmatra mogućnost uspostave iračkih odreda koji bi ubijali pobunjenike Sunite ili ih privodili na tajna mjesta radi ispitivanja.

"Ako je taj plan stvaran Pentagon će se pokajati što ga je skovao", rekao je izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth.

"Oni stvaraju čudovište koje bi jednog dana moglo ubiti samu iračku demokraciju za koju kažu da je žele izgraditi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRW upozorava da iskustva iz Kolumbije, Sudana i Čečenije pokazuju da "odredi smrti" i paravojne skupine osnovane za borbu protiv pobunjenika imaju vlastiti život pa ih je teško obuzdati da se ne okrenu protiv civila iz osobnih ili političkih razloga.

Po pisanju Neesweeka, Pentagon razmatra takozvanu "salvadorsku opciju"., podsjećajući pritom na tajnu strategiju administracije predsjednika Reagana u borbi protiv ljevičarske gerile u El Salvadoru početkom 1980-tih.

Američka vlada je tada financirala ili podržavala "nacionalističke" snage koje su navodno uključivale takozvane odrede smrti usmjerene na hvatanje i ubijanje pobunjeničkih čelnika i simpatizera, kaže tjednik.

Pozivajući se neimenovane vojne izvore Neewsweek navodi da bi Pentagon, po jednom prijedlogu u Irak slao timove specijalnih snaga koji bi obučavali iračke odrede, najvjerojatnije probrane kurdske borce.

Tjednik kaže da je nejasno bi li tu bila primijenjena politika njihova ubijanja ili operacija hvatanja u sklopu koje bi "ciljevi" bili ispitivani na tajnim mjestima.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara