HRW protiv izuzeća SAD-a iz nadležnosti ICC-a u Sudanu

Američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) usprotivila se izuzeću Sjedinjenih Država i drugih zemalja iz nadležnosti Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Sudanu nazvavši ga uvredljivim.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je u četvrtak kasno navečer prihvatilo rezoluciju kojom je suđenja za ratne zločine u Darfuru uputilo na ICC.

Rezolucija je donesena pošto su Sjedinjene Države izmijenile svoju politiku i pristale ne upotrijebiti veto dobivši ključni ustupak u rezoluciji da Amerikanci neće biti izručeni ICC-u ili sudu neke druge države ukoliko budu optuženi za zločine u Sudanu.

Rezolucijom se državama koje nisu stranke ICC-a, poput Sjedinjenih Država, daje isključiva jurisdikcija nad njihovim državljanima, sadašnjim i bivšim dužnosnicima i osoblju koje pridonese operacijama Vijeća sigurnosti ili Afričke unije u Sudanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HRW se usprotivio ovom izuzeću koje je uključeno u rezoluciju u naporu da se izbjegne veto Sjedinjenih Država koje se protive ICC-u bojeći se politički motiviranih progona Amerikanaca.

"Izuzeće krši već dugo uspostavljena načela jurisdikcije i potkopava sposobnost međunarodnih sudova da sude osoblju optuženom za bilo kakav zločin u vezi s operacijama u Sudanu", rekao je HRW u petak u priopćenju.

"Izuzeće u rezoluciji je uvredljivo i ne postavlja nikakav presedan za budućnost", rekao je Richard Dicker, direktor programa za međunarodnu pravdu HRW-a.

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara