HRW: Uhićenja na Kosovu ključni korak ka pravdi

NATO-ovo uhićenje tri kosovska Albanca koje je Haški sud optužio za ratne zločine važan je korak prema postizanju pravde na Balkanu, priopćila je u srijedu organizacija za ljudska prava Human Rights Watch.

NATO je u utorak uhitio tri kosovska Albanca, bivša pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optužene za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv kosovskih Srba i albanskih civila 1998. Tri Albanca su u doba sukoba na Kosovu bili čuvari u zatvoru Lapušnik u Glogovcu.

Haradin Bala, Isak Musliu i Agim Murtezi su prvi kosovski Albanci koje je optužio Haški sud. Srbijanske vlasti su optuživale Haški sud da je protiv Srba jer nije imao ni jednu optužnicu protiv Albanaca.

´Ove optužnice pobijaju optužbe kritičara Suda da se ne obazire na zločine koje su počinili albanski pobunjenici´, rekla je Elizabeth Andersen, izvršna direktorica za Europu i središnju Aziju u HRW-u koji ima sjedište u New Yorku.

Haški sud je izdao i četvrti nalog za uhićenje Fatmira Limaja, pripadnika stožera bivše Kosovske oslobodilačke vojske koji je uhićen izvan Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kosovska četvorka je optužena za nezakonito zatvaranje, mučenje, ubojstvo i okrutno postupanje prema kosovskim Srbima i albanskim civilima u zatvoru Lapušnik.

Human Rights Watch je pozdravio ova uhićenja, ali i upozorio da je to samo jedan korak na dugom putu pune odgovornosti za zločine počinjene na Kosovu i pozvao vlasti u Srbiji i Crnoj Gori i na Kosovu da pojačaju napore u progonu osoba koje su počinile ratne zločine.

´Još uvijek postoji ogroman jaz u postizanju pravde na Kosovu´, rekla je Andersen. ´Sud bi trebao pozvati na odgovornost najviše dužnosnike optužene za ratne zločine na svim stranama, ali je i odgovornost nižih razina ratnih zločinaca također važna za dugoročne nade za pomirenje´.

HRW navodi kako lokalne vlasti nisu dorasle zadaći privođenja pravdi niže rangiranih zločinaca.

Srbijanski sudovi su do sada otvorili samo tri slučaja vezana za događaje na Kosovu 1989-1999, mada se brojke onih koji su u njihovoj nadležnosti kreću u stotinama, kaže HRW. S druge strane kosovsko sudstvo do sada nije optužilo nijednog počinitelja za zločine protiv ne-albanskog stanovništva za vrijeme i poslije rata na Kosovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara