HRW vidi probleme u suđenju za ratne zločine na Balkanu

SUĐENJE Dominiku Ilijaševiću optuženom za zločine nad muslimanima pred sudom u BiH pokazuje nedostatke karakteristične za progon ratnih zločina pred domaćim sudovima na području svih država bivše Jugoslavije kojima je potrebna međunarodna pomoć da bi to obavile, priopćila je u petak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Suđenje Ilijaševiću, zapovjedniku HVO-ove postrojbe Maturice optuženom za zločine protiv muslimanskih civila u središnjoj Bosni uključujući ubojstvo 38 muslimana u selu Stupni Dol u listopadu 1993., započelo je 2002. pred sudom u Zenici. Ilijaševiću je za iste optužbe sudio sud u Mostaru i oslobodio ga 1995. godine, a Vrhovni sud BiH ukinuo je oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje.

HRW kao probleme u suđenju navodi lošu pripremu slučaja, slabu zaštitu svjedoka, neodgovarajuće mehanizme suradnje s drugim državama u regiji te odsutnost jasnih pravila koja priječe uporabu dokaza koje je prikupio ICTY.

Ilijaševićevo suđenje je jedno od desetak suđenja za ratne zločine koja se odvijaju u BiH, a njegove nedostatke HRW vidi kao temeljne probleme suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima u svim državama bivše Jugoslavije.

Sve izraženija spremnost Haškog suda da dio slučajeva prebaci na domaće sudove kako bi uspio završiti svoj posao do 2010. naglašava važnost učinkovitog pravosuđa u zemljama bivše Jugoslavije, kaže HRW, organizacija sa sjedištem u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prebacivanje slučajeva s ICTY-ja na nacionalne sudove neće uspjeti ukoliko međunarodna zajednica ne pomogne osposobljavanje nacionalnih sudova za vođenje vjerodostojnih suđenja", rekla je Rachel Denber, vršiteljica dužnosti direktora HRW-a za Europu i središnju Aziju.

HRW preporučuje niz mjera kako bi se poboljšala kvaliteta suđenja Ilijaševiću kao i u drugim slučajevima suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima u BiH i ostatku bivše Jugoslavije.

Organizacija preporuča pregled slučaja prije suđenja kako bi se vidjelo ima li dovoljno dokaza protiv optuženika, izmjenu sudskih propisa kako bi se omogućilo korištenje izjava svjedoka danih ICTY-u te bolju suradnju sudova zemalja bivše Jugoslavije.

HRW također savjetuje snažnu zaštitu svjedoka čije zastrašivanje treba postati kazneno djelo, uspostavu programa zaštite svjedoka te zaštitne mjere tijekom suđenja koje trebaju uključivati izbacivanje njihovih imena iz javnih zapisa, svjedočenje na zatvorenom suđenju te korištenje pseudonima za njih.

(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara