HSLS traži obustavu privatizacije INA-e i svih privatizacija do izbora

HSLS je danas zatražio da Vlada zaustavi svu privatizaciju do parlamentarnih izbora, što se posebno odnosi na odgodu privatizacije INA-e, jer drže da je svaka privatizacija koalicijske Vlade obilježena teškim sukobima SDP-a i HSS-a oko toga tko će kontrolirati proces privatizacije.

Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša, na konferenciji za novinare, naglasio je da je trenutačno najaktulanije pitanje u državi privatizacije 25 posto plus jedna dionica INA-e.

Istaknuo je da su dosadašnji slučajevi privatizacije pokazali nekompetentnost Vlade, i sklonost SDP-a i HSS-a da se natječu oko privatnih, a ne javnih interesa.

Zbg toga privatizaciju INA-e treba zaustaviti, smatra Budiša, ili, kako predlaže HSLS, svu prodaju tog paketa dionica investirati u samu INA-u, s tim da strateški partner ima obvezu dokapitalizirati INA-u u vrijednosti udjela od 25 posto.

"Kada bi se tako postupilo, to bi bio novi model privatizacije", rekao je Budiša.

Predsjednik HSLS-a smatra da koalicijska Vlada nema više legitimitet pred biračima, te da stoga i iz političkih razloga ne može više ulaziti u strateški važnu privatizaciju INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svaka je privatizacija vezana s nekim skandalom, a to pokazuje da Vlada nije vjerodostojna, i da na idućim izborima političke stranke trebaju izići pred građane s gospodarskim projektima razvoja Hrvatske i modelima nastavka privatizacije, posebno velikih javnih poduzeća", rekao je Budiša.

Dodao je da su sve dosadašnje privatizacije bile gospodarski neefikasne i socijalno nepravedne.

Član Malog vijeća HSLS-a, Hrvoje Vojković, naglasio je da javnost uoči sutrašnjeg otvaranja ponuda za privatizaciju INA-e, nije upoznata s kriterijima po kojima će ponude biti vrednovane, a što, smatra, otvara mogućnost da se kriteriji naknadno prilagode ponudi.

"To već budi objektivnu sumnju u privatizaciju INA-e", rekao je Vojković.

Potpredsjednica HSLS-a, Đurđa Adlešić, istaknula je da HSLS ne bježi od svog dijela odgovornosti za dvije godine sudjelovanja u koalicijskoj Vladi, međutim, rekla je, u to doba nije bilo privatizacijskih afera, a za sve koje su nastale, odgovornost snose sve stranke koje su danas u Vladi.

Stoga se HSLS zalaže za obustavu svih privatizacija do izbora, s iznimkom Kutjeva, kome prijeti stečaj, navela je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara