HSLS: U preraspodjeli proračuna novac treba naći i za besplatne udžbenike

HRVATSKA socijalno liberalna stranka (HSLS) zalaže se da se, u najavljenoj preraspodjeli državnog proračuna iznađe i novac za financiranje besplatnih udžbenika za sve osmoškolce, istaknuli su danas glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić i saborski zastupnik Želimir Janjić.

Stranka se oštro protivi najavi da će besplatne udžbenike dobiti samo zagrebački školarci, kazala je Nikolić.

Podsjetila je da hrvatski Ustav jamči besplatno osmogodišnje školovanje ocjenjujući da Ministarstvu financija ne bi trebao biti problem pronaći 120 milijuna kuna kako bi svi osmoškolci dobili besplatne udžbenike.

"To nije neka cifra koja bi mogla biti problem, pogotovo za ministra Matu Crkvenca, koji najavljuje rebalans s novim imenom - izmjene i dopune državnog proračuna", kazala je Nikolić.

Udžbenike bi, smatraju u HSLS-u Ministarstvo prosvjete trebalo dodjeljivati osnovnim školama koje bi ih potom posuđivale učenicima na godinu dana.

Za uništeni ili izgubljeni udžbenik učenici bi morali plaćati naknadu, rekla je Nikolić, naglašavajući da takav sistem postoji u svim zemljama EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država bi besplatne udžbenike mogla osigurati i davanjem jamstava kako je to učinila prigodom sanacije Riječke banke i PIK-ova, iako je koalicija 2000. predizborno obećavala da jamstva država više neće davati, rekao je Janjić.

HSLS-ovci naglašavaju kako se protive "stvaranju dvije Hrvatske, gdje će četvrtina učenika besplatno dobiti udžbenike, a ostali će ih morati plaćati".

Po njihovu mišljenju, za kašnjenje u distribuciji udžbenika, koje je dovelo u pitanje početak školske godine, krivo je Ministarstvo prosvjete i ministar Vladimir Strugar.

Zamoljena da komentira novinske napise da u HSLS prelaze HDZ-ovci Zlatko Mateša, Borislav Škegro i Davorin Štern, a da se za članstvo u stranci sprema i ravnatelj Matice hrvatske Igor Zidić Nikolić je kazala kako je predsjednik HSLS-a Dražen Budiša razgovarao s nekima od navedenih.

"Budiša je vodio određene razgovore iako ne sa svima koje se navodi", kazala je Nikolić ne želeći davati dodatna pojašnjenja.

Zlatko Mateša u današnjem je priopćenju opovrgnuo pisanje medija da će se učlaniti u HSLS.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara