HSP: Ako dođe do napada na Irak, Hrvatska mora podići razinu opreza i sigurnosti

PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić danas je u Sisku rekao da "Hrvatska mora podići razinu opreza, sigurnosti i spremnosti ako dođe do napada SAD-a i saveznika na Irak" te je podržao stajalište Vlade da Hrvatska neće podržati akciju ako iza nje ne stoji rezolucija UN-a.

Đapić smatra da "hrvatska Vlada u slučaju napada na Irak mora imati cijeli niz mjera vezanih uz opskrbu gorivom i sigurnosno stanje".

"HSP ne podržava akciju SAD-a i saveznika u Iraku iza koje ne stoji rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", izjavio je Đapić na tiskovnoj konfernciji, dodavši da "motivi za napad SAD-a i saveznika na Irak nisu nikakvi ideali, već goli interesi jedne velike sile".

"Predložit ćemo da se, kada dođe do napada na Irak, sazove sjednica Hrvatskog sabora i da se utvrdi ponašanje Hrvatske jer je jasno da će SAD izvršiti dodatni pritisak na Hrvatsku za veće ustupke u korištenju hrvatskog teritorija i za sudjelovanje hrvatskih postrojba u toj akciji", rekao je Đapić.

U ime HSP-a, Đapić je "od Vlade zatražio da prekine s dosadašnjim modelom privatizacije, posebno privatizacije hotelskog kompleksa i energetskog sustava (HEP-a i Ine), kao i preustrojem Hrvatske vojske". Ustvrdio je da "Vlada nema legitimitet za takve poteze, a za njih ne postoji ni suglasnost unutar vladajuće koalicije, u kojoj nema snage za njihovu provedbu".

Čelnici HSP-a ponovili su svoje protivljenje ratifikaciji Sporazuma o NE Krško i najavili "nastavak borbe na drugi način protiv tog sporazuma". Đapić je ocijenio "da je taj sporazum politički, gospodarski i ekološki fijasko hrvatske politike", istaknuvši da "za ratifikaciju takvog sporazuma, štetnog za Hrvatsku i njezine nacionalne interese, nema niti jednog valjanog razloga, osim privatnih interesa".

Stajalište HSP-a protiv ratifikacije sporazuma o NE Krško, kao i o Trgovskoj gori kod Dvora u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao jedinoj preostaloj mogućoj lokaciji za odlagalište niskoradioaktivnog i srednjoradioaktivnog otpada, iznio je i dopredsjednik HSP-a i saborski zastupnik Tonči Tadić. On je prozvao "saborsku zastupnici HSS-a iz Sisačko-moslavačke županije Marijanu Petir i HSS za licemjernu politiku kada je riječ o ratifikaciji sporazuma o NE Krško". Tadić je ustvrdio da "HSS i njegova zastupnica Petir u Saboru glasuju za ratifikaciju sporazuma o Krškom, dok na terenu podržavaju prosvjede protiv odlagališta".

(Hina) malj vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara