HSP-ov spot zabranjen, SDP zbog plakata i spotova prijavio HDZ

I DOK je Etičko povjerenstvo već odlučilo da HSP-ova "Riva" nije primjerena očima građana, uskoro će morati "presuditi" i u bici između SDP-a i HDZ-a. Naime, SDP je povjerenstvu podnio prijavu protiv HDZ-a.

Podsjetimo, HSP-ov spot "Riva", u kojem su prikazane snimke Sanaderova govora sa splitske Rive, Šeksove izjave "identificirati, otkriti, uhititi, transferirati" koje se odnose na generala Gotovinu, te snimke Gotovininog uhićenja uz napomenu "prodano", Etičko povjerenstvo je ocijenilo "neprihvatljivim za javno emitiranje",  unatoč činjenici da su videozapisi autentični, jer je "interpretacija izražena terminom prodano protivna izbornom etičkom kodeksu".

"Niz je laži na HDZ-ovim plakatima i oglasima"

"Protivno je etici izborne promidžbe iznošenje laži i insinuacija o političkim protivnicima. Suprotno tom načelu HDZ se u izbornoj promidžbi koristi lažima i insinuacijama protiv svog političkog konkurenta SDP-a. Niz je laži na HDZ-ovim plakatima i oglasima. Tako se tvrdi da je SDP za legalizaciju droge što nije točno jer se SDP ne zauzima za legalizaciju droge. Također na plakatima se iznosi laž da se SDP zalaže za oporezivanje kamata na štednju i slično", priopćeno je iz SDP-a.

"Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader višekratno, na gotovo svakom predizbornom skupu ponavlja da niti jedna od prethodne dvije Vlade nije vratila dug umirovljenicima, već da je to učinila samo Vlada s njim na čelu - `vratili smo dug umirovljenicima, nije bilo lako, ali smo znali ti hrvatski ljudi, naši očevi i majke, djedovi i bake koji su zaslužili mirovinu i kojima je po odluci Ustavnog suda iz 1998. trebalo vratiti mirovinu. Nijedne Vlade prije nas nije bilo, a bile su dvije prije nas koje su to trebale učiniti, nisu imale ni snage ni vizije ni načina na koji način to učiniti, a neki su čak i negirali i rekli da su kroz 6 posto i 100 kuna dodatka da su oni vratili dug. Ne, mi smo vratili već poručujem da ćemo i četvrtu ratu duga isplatiti vrlo brzo`. To ne odgovara činjenicama", poručuju iz SDP-a.

"Prethodne dvije Vlade vratile su umirovljenicima na ime duga 24 milijarde kuna, od čega koalicijska Vlada 17 milijardi. Sadašnja HDZ-ova Vlada, uključujući i najavljenu isplatu četvrte rate duga, vratit će 12 milijardi. Sve se to može lako provjeriti, to zna svaki umirovljenik jer mu u obavijesti HPB Investa o obeštećenju piše koliko mu je duga vraćeno i koliko mu se još treba vratiti. To je tek dio laži i insinuacija HDZ-a na račun političkog protivnika", tvrdi SDP.

"HDZ je plakate takvog sadržaja postavio prije početka službene kampanje, i unatoč tome što smo javno višekratno upozorili da se radi o lažima, od takve promidžbe nije odustao ni nakon službenog početka kampanje. Smatramo to dovoljnim da Etičko povjerenstvo utvrdi da HDZ protivno etici izborne promidžbe (Izborni etički kodeks, poglavlje II, točka 3) iznosi laži i insinuacije o političkim suparnicima u cilju njihova omalovažavanja", navode.

I.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara